30 November 2006

Skottlands nationaldag - hur skotsk ar DU?

St Andrew's Day, ungefar lika firad i Skottland som 6 Juni i Sverige. Eller... mindre. I Stockholm bar atminstone bussarna flaggor. Pa jobbet cirkulerade i alla fall detta mail och vi hade enormt kul at det - och at att vardera varandra. Jag blev till slut titulerad Honorary Scot - trots att jag inte gillar friterad pizza...

Are You Scottish?
Pure dead brullyant!
You know you are a true Scot if...........

1. Ye can properly pronounce McConnochie, Ecclefechan, Milngavie, Sauchiehall St, St Enoch, Auchtermuchty and

Aufurfuksake.

2. Ye actually like deep fried battered pizza fae the chippie.
3. Yer used tae four seasons in wan day.
4. Ye canna pass a chip/kebab shop withoot sleverin when yer blootert.
5. Ye kin fall about pished withoot spilling yer drink.
6. Ye see people wearin shell suits with burberry accessories – pure class!
7. Ye measure distance in minutes.
8. Ye kin understaun Rab C Nesbitt and know characters just like him, in yer ain family.
9. Ye go tae Saltcoats cos ye think it is like gaun tae the ocean.
10. Ye kin make hael sentences jist wae sweer wurds.
11. Ye know whit haggis is made ae and stull like eating it.
12. Somedy ye know his used a fitba schedule tae plan thur wedding day date.
13. You've been at a wedding and fitba scores are announced in the Church/Chapel.
14. Ye urny surprised tae find curries, pizzas, kebabs, fish n chips, iron-bru, fags and nappies all in the wan shop.
15. Yer holiday home at the seaside has calor gas under it.
16. Ye know irn-bru is a hangover cure.
17. Ye learnt tae sweer afore ye learnt tae dae sums.
18. Ye actually understand this and yurr gonnae send it tae yer pals.
19. Finally, you are 100% Scot if you have ever said/heard these words;
how's it hingin
clatty
boggin
cludgie
pished
get it up ye
wee beastie
serse bandit
amurny
away an bile yer heid
peely-wally
humphey backit
Ba'-heid
baw bag
dubble nugget

And finally......
A wee Glesga wumman goes intae a butchershop, where the butcher has just came oot the freezer, and is standing haunds ahint his back, with his erse aimed at an electric fire. The wee wumman checks oot the display case then asks, "Is that yer Ayrshire bacon?" "Naw," replies the butcher. "It's jist ma haun's ah'm heatin'.

29 November 2006

Baka med explosivt material

Ett enda paket saffran och ett paket torrjast som gick ut for fyra manader sedan. Jag hade ett forsok att fa mina lussebullar (saffran har kostar ca £4...) och det fick inte misslyckas, sa ja, det kandes som att handskas med dynamit.

Lussebullarna blev gula, men trots utokad jasningstid sa blev det inga jattekatter direkt. Jag minns fran brodbaket tidigare i hostas att lagenheten ar lite for kylig for att jasning ska fungera ordentligt, och jag antar att jast med utganget datum inte direkt hjalper till. Kanske jaste de bara tack vare det "self-raising flour" jag kopte. Jag vet inte om jag vill veta vilka tillsatser som finns i det...

Nastan ett tjog lussebullar - om an sma och forvanansvart kompakta - fick jag i alla fall. Men andrahandssorteringen kanns nastan passande, for pepparkakorna ar Annas "pepparkakor med mandel" och trots att mandelsmaken forstor det hela sa passerar det som pepparkakor i en situation som denna.

Den 'svenska' delen av julfirandet nar man bor utomlands far liksom bli lite som den blir. Det ar darfor jag nu ska tillverka en adventsljusstake av en foliebas och fyra roda blockljus.

Snart ar det 1 Decemeber!

28 November 2006

Doktorn ar ingen trollkarl. Tyvarr.

Jag gar ytterst sallan till doktorn, men nu nar det ar gratis sa tankte jag att jag lika garna kunde ga tillbaka och saga att den dar penicillinkuren inte alls hjalpte och jag har precis lika ont i huvudet nu och kanske har jag en hjarntumor istallet for bihaleinflammation.

Jag vet inte, nar jag gar till doktorn forvantar jag mig en klar diagnos, ett piller och sedan ar jag frisk. Jag vill inte riktigt hora;
"Det ar nog det har eller kanske det har, men det verkar vara det har sa det basta ar att lata kroppen ta hand om det sjalv. Det basta vi kan gora (vi, vi ar pa gemensamt uppdrag har) ar att supporta kroppen i kampen. Blir det inte battre eller om du far nagot av alla fyrtioelva symptom du inte uppvisar just nu, kom tillbaka."
Supporten bestar av "decongestants" (vet inte vad det heter pa svenska, piller som loser upp bihaler och sant) och smartstillande.

Jag har gatt igenom vartenda marke i hyllan for smartstillande. Det finns inget som hjalper mer an 1-2 timmar i taget, sedan far jag ha ont i huvudet 2-3 timmar innan jag enligt instruktionen far ta nasta piller. Den har nya dundermedicinen hjalper i vart fall 3-4 timmar, men eftersom jag ska ta pillren var 6e timme sa ar det fortfarande en smartlucka...

Jag hatar piller. Och jag hatar att ha ont. Nu har jag haft ont i over 2 veckor sa nu tar jag vad piller som helst bara jag slipper huvudvarken! Hur lange kan det egentligen ta for ett par bihalor att bli friska.

Det kan ha att gora med att jag inte gar till lakaren sa ofta och liksom har missat hur tiden haft sin gang, men... jisses vad ung han var!

27 November 2006

Om att kasta sten i glashus...

Nasta gang jag hor en trangsynt och illa palast manniska hoja sin arroganta stamma och tala om hur vidrig manniskosyn, livssyn och inte minst kvinnosyn Koranen har, da tanker jag sta emot impulsen att trycka ner Bibeln i halsen pa henne/honom och istallet hanvisa till detta utmarkt illustrerande stycke ur Kristendomens karleksfulla och genomkloka doktrin.

Sen ska jag vara tyst. Tydligen.

24 November 2006

Fredagsfyran om Bond. James Bond.

1) Senaste Bond-filmen, Casino Royale, har premiär den här veckan. Ska du gå och se den?
Japp. Det har blivit en grej liksom, att se den, vare sig man tror att den ar bra eller inte. Jag har inte alls hoga forvantningar pa den har, i mitt tycke gar det utfor med Bond...

2) Daniel Craig, den sjätte att spela James Bond, fick före filmen kritik från många håll. Verkar han vara en “riktig” Bond, tycker du?
Inte alls!!! Men chefen sager att han ar skitlacker och mer "edgy" an de senaste versionerna sa nu maste jag se efter sjalv.

3) Vem är den bästa som har spelat James Bond? (Alternativt: Vilken valfri skådis skulle du helst vilja se i rollen?)
Skulle vilja se Clive Owen som Bond, av dem som varit hittills sa... Roger Moore har jag alltid gillat, men det ar nog for att han var den forsta jag sag som liten.

4) Kvinnor faller som käglor för 007 och tycks sällan ha något större djup. Har Bond-filmerna en dålig kvinnosyn?
Kvinnorna ar dar som utsmycknad. Eller? Gillade de tva tuffa brudarna i Goldeneye dock.

22 November 2006

Typiskt skotskt

Var sydafrikanska kollega slutar till jul och en av cheferna tog upp att vi nog skulle borja tanka pa vad vi kunde ge honom i avskedspresent.

Chefen: "Nagot som far honom att minnas hans tid har i Glasgow kanske?"
Kanadensisk kollega: "Buckfast (kan mest liknas vid Vino Tinto) och traningsoverall."
[kollegor skrattar]
Chefen: "Nja, nagot skotskt kanske."
Kanadicken och jag i kor: "Buckfast och traningsoverall!"

Resten av dagen undrade vara kollegor smatt oroligt vilken bild vi hade av Skottland egentligen...

Tja... Unga Neds kladda i traningsoverall, dyra Berghausjackor och burberry-vad-som-helst, med barnvagn och som pa kvallarna aker runt i sma bilar fulla med gosedjur, dekaler och polare som lyssnar pa vad som bara kan beskrivas som Smurftechno och alla dricker sig fulla pa Buckfast.

Vi funderar pa att kanske noja oss med att ge honom en flaska IrnBru och en tallrik chips & curry...

17 November 2006

Fredagsfyran om Moraliska spörsmål

1) Om en hemlös ber dig om pengar, vad gör du då?
Det beror pa, oftast skakar jag bara pa huvudet, ibland gor jag mig av med lite koppar.

2) Om du ser någon stå med bilen på motorvägsrenen och viftar med händerna, vad gör du då?
Kan jag sa stannar jag och ser om jag kan hjalpa till.

3) Om någon ringer på och ber dig ta hand om en kattunge som annars måste avlivas, vad gör du då?
Ber dem ringa pa hos grannen for jag ar allergisk mot katter.

4) Om en vän ber att få låna 5.000 kronor av dig, men absolut inte vill säga till vad, vad gör du då?
Som om jag skulle kunna lana ut 5.000 kronor i vilket fall.
Naval, det finns tva vanner jag skulle lana ut den summan till. Jag vet att bada tva skulle betala tillbaka utan drojsmal och det ar det viktiga, inte vad de ska ha pengarna till. Jag ar val inte deras mamma som sticker till extra veckopeng, heller!

Fredagsfyran hittar du som vanligt har.

16 November 2006

Jag gillar vaxthuseffekten = sant

Var australiensiska flatmate skrek till haromdagen nar hon pratade med sin mamma i telefon. Det snoade hemma hos henne.
"Sno? Hur kan det snoa? Vad hander egentligen med vadret?"

Har i Skottland ar det milt och regnigt som vanligt, men tydligen nagot mildare an normalt och i England har det varit rent knappt varmt i ar.

Sa vad ska vi gora for att komma till ratta med vaxthuseffekten och dess tydliga paverkan av vadret?

Arligt talat, med handen pa hjartat, det kanns faktiskt inte som att jag bryr mig. Jag vet, jag ar en hemsk manniska, sjalvisk och ett hot mot var egen existens men... det ar varmt och skont, jag stortrivs! Och om jorden forintas om tio tusen ar istallet for om en miljon ar, sa... arligt talat, jag bryr mig inte. Jag ar dod da. Sa krasst resonerar jag.

Det rader storre enighet an nagonsin att klimatet haller pa att forandras - kanon! Da slipper jag aka till Kanarieoarna for att fa varme, sol och bad. Jag ser fram emot ett varmare klimat! Jag vill absolut inte motarbeta klimatforandringen, istallet ser jag fram emot att anpassa samhallet efter den. Kanske blir a/c standard i svenska hem i framtiden, sa som det ar i vissa delstater i USA. Kanske maste stads-/landskartan andras, sa som den gjort flera ganger tidigare i historien. Ar det bara jag som minns kartorna fran geografin i plugget, de som visade Sverige under vatten? Om vi ar pa vag dit igen sa far vi val flytta langre upp pa land, befolka Lappland. Vi far helt enkelt anpassa oss.

Jag ser fram emot forandringen. For stunden njuter jag av att slippa bara langkalsonger.

14 November 2006

Bland mediciner och kondomer pa apoteket - i Skottland

Att springa till apoteket i Skottland betyder i de flesta fall att man kilar ner till kiosken/affaren pa hornet. Forkylningsmediciner, smartstillande och annan "vardagsmat" gar att kopa i vilken mataffar som helst.

For receptbelagd medicin gar man med fordel till Boots. De saljer medicin, hygienartiklar, smink, lunchmat och presentpaket. Nar man gar till Apoteket i Sverige gar man nast intill in i en steril miljo. Har ar det bast att det inte ar astmamedicinen man ska hamta ut, for av nagon outgrundlig anledning verkar den gangse regeln vara att lagga medicinavdelningen langst in i hornet och sminkavdelningen vid dorrarna. Puckat, om ni fragar mig.

Lakarbesoket igar var gratis, for antibiotikan betalade jag £6.65. Detta ar en fast summa, du betalar £6.65 per recept, oavsett vad det ar for nagot. Vissa kan slippa denna avgift, studenter och pensionarer t ex. Jag laste faktiskt skylten som annonserade avgiften. Man verkade tycka det var viktigt att papeka att avgiften inte ar en kostnad man betalar till affaren for den speciella produkten utan ar ett bidrag till NHS (landstinget).

Med en inkomstskatt pa endast 22%, fria lakarbesok och £6.65/recept - oavsett recept - sa borjar jag sa smatt undra hur sjutton de finansierar sjukvarden och medicinerna har???

Lakaren foreslog en hostmedicin, Pholcodine, det enda som skulle fungera enligt henne. Jag har aldrig nagonsin tagit nagon acklig medicin, de har alltid smakat gott; choklad, lakrits, jordgubb... Men jag ljuger inte om jag sager att den har hostmedicinen luktar som malarfarg och smakar som lacknafta! Om den inte dodar mig sa vore val det val sjalva den om den inte gor mig frisk. Om inte annat sa skrammer den patienten, offret, mig att bli frisk snarast mojligt.

Till sist; medan jag satt och vantade pa medicinen kollade jag in kondomhyllan. Ja, den var placerad framfor nasan pa en, bredvid fertilitetshyllan... Jag forundrades lite over de olika sorterna.

Marke 1 kom i tre varianter; sheer pleasure, extra pleasure och ultimate pleasure.
Ursakta en dum fraga, jag maste ha missforstatt hela alltihop; men jag trodde det var partnern som reglerade detta!?

Marke 2 gav nagot fler valmojligheter; sensation, pleasure max, performa(!), featherlike, elite(...), ribbed och... extra safe. Eh, sa vad ar da de andra till for?!

Ah, vampyren ar nu ute ur sin kokong. Det ar morkt, vilket innebar att jag kan halla ogonen oppna utan att huvudet exploderar, sa nu ska jag tvinga i mig lite lacknafta/gift och forsoka halla mig vaken tills jag far ga och lagga mig igen.

13 November 2006

Hos doktorn - i Skottland

Sa dar ja, da har jag provat pa Skottlands sjukskrivningssystem, och besokt huslakaren.

Forra helgen kande jag mig lite krasslig, sedan dess har jag varit mer eller mindre dod. Fick for mig att jag skulle klara att ga in och jobba pa lordagen, men det var verkligen ingen bra ide. Det enda positiva var val att cheferna inte behovde ge mig mer an en blick for att se att jag inte simulerade... Igar blev - vad jag tror ar influensan - varre, sa idag ringde jag doktorn for att se om jag kunde fa hjalp. Dessutom, efter en veckas franvaro maste man (aven har) ha lakarintyg att ge till arbetsgivaren.

Ringde nar vaxeln oppnade, de svarade pa tredje forsoket. Fick tid en timme senare. Trodde jag horde fel. Det var min andra lakarmottagning jag besokt, ingen av dem ser ut som nagot jag varit pa i Sverige. Det luktar... skola och istallet for linoleummattor har man tygmattor. Istallet for landstingets oformliga, farggranna overdragsoveraller hade receptionisterna snygga svarta drakter med svart-vita blusar. Istallet for breda, ljusa korridorer kandes det som att ga langs nagons privata, tranga hall... Lakaren hade en snygg blus. Rocken hangde pa en krok.

Jaha, fick veta att flunsan utvecklats till bihaleinflammation samt en halsinfektion, fick recept pa antibiotika och blev tillsagd att stanna hemma en vecka till. Sjukintyg skrevs. Sedan gick jag hem och la mig. Japp, jag gick raka vagen hem, for i Skottland behover man inte betala for lakarbesok!

Maste betala for medicinen dock, fast apoteket far vanta tills imorgon. Min kropp orkar bara med ett aventyr per dag.

Nar jag pa eftermiddagen vaknade sa ringde jag chefen och sa att doktorn sa att jag kommer tillbaka mandag men jag sager att jag forsoker komma tillbaka torsdag eller fredag. Da sager chefen att om jag tankt komma tillbaka fore den tid lakaren ordinerat, da maste lakaren skriva ut mig forst! Eh... jaha? Vi far val se om jag orkar pallra mig tillbaka for det...

11 November 2006

11.11.11

Den 11/11 kl 11 varje ar halls tva tysta minuter i UK for att minnas landets krigsoffer genom tiderna. En del, som en arbetskollega till mig, minns klasskamraten som dog i Iraq forra aret. Andra, som en annan arbetskollega, minns morfar som dog under andra varldskriget.

Sedan finns det forstas dem som agnar hela helgen at att knalla fram och tillbaka under mitt fonster for att minnas protestanter som dott i Nordirland genom alla arhundraden av fajt. (Nej, jag orkar inte ens latsas vara forstaende langre, de irriterar ihjal mig, de dar oranga mupparna.)

10.58-11.00 satt vi pa jobbet och njot av att telefonlinjerna var doda. Och mindes nara, kara och landsman som ocksa var det.

En kollega fragade om vi gjorde 'detta' i Sverige ocksa och det gor vi ju inte. Jag skojade att minnet av dem som dog i kriget mot Danmark 1813-1814 (Sveriges sista krig) var lite blekt... men nar jag senare tankte efter sa tankte jag att, varfor gor vi inte det egentligen? Nagon gang emellanat borde vi kanske sanda en tanke at dem som hjalpte finnarna att fajtas mot ryssarna, for att inte tala om alla FN-soldater som ar ute och forsoker icke-fajtas i krigsharder runt om i varlden.

Jag tankte lite pa dem i tva minuter. Det kandes nastan pinsamt att inte ha nagot "konkret" krigsminne, sa som de andra verkade ha. Jag tankte pa de tre personer jag vet har haft FN-tjanst och jag tankte pa hur glad jag ar att alla tre fortfarande lever, sa att jag slipper minnas dem. Det ar ocksa nagot att minnas.

Ar det bara jag som missat det eller har Sverige en krigsminnesdag? Om inte sa tycker jag att vi borde infora det, for minnets skull.

10 November 2006

Hur man lurar hostmorkret

Hosten ar en mork tid. Nar klockan vridits om ar det morkt klockan fyra och sedan ar det morkt tills julbelysningen tands och nyarsraketerna lyser upp tillvaron igen. Jag gillar den svenska Allahelgona-helgen for alla ljus skull. Vi har inte allahelgona i UK, men tack och lov har vi tva andra ljusa avbrack i morkret.

Sista Oktober (sista Oktober, hor ni?!) ar det Halloween. Da karvas det pumpaljus, oppna spisen dekoreras med spindelvav, kontoret dekoreras med allskons fladdermoss, haxor och monster - och Carina vinner en haxhattsdekoreringstavling at avdelningen sa att vi far en stor burk Quality Street att mumsa pa. Som om godiset cheferna gar runt och trycker i oss inte racker...

Knappt har pumpaljuset brunnit ner forran det ar dags for - Remember, remember, the 5th of November... Guy Fawkes. En larare pa Glasgow's Universitet forklarade for oss utbytesstudenter att "en gang for lange sedan forsokte en skotte spranga brittiska parlamentet och det firar vi varje ar med att skjuta raketer". En mycket forenklad bild givetvis, men anda... 5 November ar en perfekt, mork dag att samla tusentals manniskor pa Glasgow Green for att kolla in nar stadsbudgeten gar upp i rok. Och visslande ljusstrimmor, roda bollar, stjarnfall...

Och vips ar det bara nagon vecka kvar innan julbelysningen tands vid George Square. Sedan kan man rakna ner till jul.

Forsok gors forvisso for att forsoka fa skottarna i feststamning till 30 November ocksa. I ar ska det bli festligheter - naja, nat slags stora ceilidhs i alla fall - i tre av Skottlands storsta stader, i ett forsok att fa skottarna att fira St Andrew's day, nationaldagen. Av detta ar de ungefar lika intresserade som svenskar ar av att fira 6 juni. Allas blickar och planer ar istallet inriktade pa Hogmanay - nyar. Da blir det fira av! Och snart ar vi dar, det ar bara en ljuspaus kvar pa vagen. Jul.

Fredagsfyran om Hostmix

1) Britney Spears skiljer sig nu från Kevin Federline. Inte en sekund för sent, enligt vissa. Bryr mig inte, säger andra. Vad säger du?
Pa allvar? Zzzzzz....

2) Filmen “Borat” stoppas nu i Ryssland, men gör succé i resten av världen. Är filmen så hemsk att den inte borde få visas? (Alternativt: Tänker du se den?)
Dog inte de dar alteregona ut med Ronny & Ragge?

3) Klimathoten blir allt tydligare. Gör du något själv (t.ex. åker bil mindre, använder energisparlampor) för att hjälpa miljön?
Inte medvetet i vart fall.

4) Vad ska du ha till middag i kväll?
Funderar just pa det. Tror att jag kanner for en kebab, men jag vet inte...

2 November 2006

Spanarna pa Duke Street

Just som jag ska ga och lagga mig sa hors en dov BANG och sekunden efter en siren pa mycket nara hall. Fran burspraksfonstret i vardagsrummet ser jag en bil som korsat korbanan och kraschat in i hornet pa ett relativt nyoppnat cafe. Polisbilen star mitt i gatan med blaljusen pa och med oppna framdorrar. Det gar nagon minut innan tva poliser dyker upp med en luvjacka i handfangsel, en luvjacka som forsokt springa darifran, samtidigt som polisbil nummer tva kommer till platsen.

Nu, tio minuter senare, har fler poliser och nagra slipsnissar med vaskor (tekniker sakert) kommit till gathornet. Fasiken vad snabbt de var pa plats! Jag ska inspektera skadorna pa vag till jobbet imorgon.

Tja. Det var inget bra pa tv ikvall, men vem behover dumburken nar man bor i Dennistoun!
:-D