5 December 2009

Du kan ge världens bästa julklapp - gratis!

Det är ingen överdrift, fick jag veta när jag lämnade blod i veckan. Det ÄR brist på livräddande blod på sjukhusen varje jul. Ja, hela tiden egentligen, men enligt en sköterska torkar det upp extra inför jul. Hennes teori var att vi alla har så mycket annat att stå i att vi glömmer bort halvtimmen på blodcentralen. Och det är synd, för människor fortsätter skada sig och bli sjuka även när Kalle Anka hoppar runt i rutan.

Jag har den vanligaste blodgruppen, A+, och när jag la mig bekvämt tillrätta i blodgivarsängen utbrast sköterskan spontant:
"Gu vad skönt, äntligen en A:are! Du är efterlängtad."
Jag kunde så klart inte låta bli att undra om de sugit på min påse ända sedan september... men det visade sig att veckan före så hade en människa under en operation behövt tvåhundra påsar blod. 200!

Precis som de vanligaste storlekarna och de populäraste grejerna i affärerna tar slut först så är det ständig brist på den vanligaste blodgruppen. Också.

Jag lät dem gärna ta lite nytt blod från mig. Ärligt talat rodnar jag nästan när sköterskorna visar sådan uppskattning för oss blodgivare. Visst är våra deciliter välbehövliga, men tänk på vad VI får:
* Gratis hälsokontroll året runt. Blodtrycket kollas varje gång och tester görs på varje påse efter vissa saker, t ex HIV.
* Nytt, fräscht blod. Det piggar upp hela kroppen att få bli av med lite gammalt och skapa lite nytt blod då och då.
* Fika. Smörgås, kaffe, te, juice, kakor...
* Present. Allt från t-shirts och termosmuggar till pocketböcker och trisslotter. Och jag kan rekommendera deras hud- och handlotion.
* Då och då även extra överraskningar. Nu fick jag t ex en julchokladask.
* Dessutom är det, faktiskt, rätt rofullt att få sig den där halvtimmen avkoppling. Halvtimmen inkluderar väntetid, tappning och fika efteråt.

Så, varför inte ge både dig själv och andra en gratis julklapp i år - och sväng förbi blodcentralen på väg till eller från jobbet!

Är du, som jag, spruträdd så har jag två ord på vägen - kognitiv beteendeterapi. Blodsyrrorna är från en annan planet än de halvt aggressiva skolsköterskorna. Ge dem en chans så kanske du, som jag, efter några gånger till och med blir av med obehaget. Ännu en fördel med att bli blodgivare.

God Jul!

2 comments:

Jenny said...

Bra! Jag försöker tjata på folk så ofta jag kan att de ska bli blodgivare, och jag tror att långt ifrån alla har sprutskräck.

Jag vill inte ta ifrån dig din superiority-känsla som A:re, men min blodgrupp 0 är ständigt efterlängtad, eftersom den kan ges till alla (vi 0:are måste dock ta emot från en 0:a) ;-)

Ge mer blod åt folket. Borde vara extra populärt i dessa vampyrtider!

Carina D said...

Exakt, mer blod åt folket!

Som jag skrev så menar jag att det är brist på A "också". Försökte väl poängtera att man inte kan gå runt och tänka "jamen min grupp är så vanlig att de säkert har tillräckligt". För det har de ju bevisligen inte. (Ärligt talat trodde jag också att min grupp var mer safe än de "mindre" grupperna... så läskigt fel jag hade!)