17 May 2010

Sommar är...

Härom dagen hörde jag något fruktansvärt på radion. En nyhetsuppläsare menade att sommaren kommer för att "vi får nu fem varma dagar och fem dagar med över +10 grader varmt är den meterologiska definitionen på 'sommar'."

Va?! Bara +10 grader?! Himla kall sommar det, ni!

Min definition på 'sommar' är när träden är gröna, solen värmer, man kan gå i t-shirt utan jacka - och fästingarna anfaller.

Jag plockade årets första fästing i morse. EEEWWW! Det är märkligt det där, för jag brukade vara helt ovetandes om ens hur de ser ut, de där krypen. Än mindre hur man hittar dem eller tar bort dem.

För två år sedan var en kompis, hennes familj och jag uppe och vandrade i skotska högländerna. En dag blev vi fullkomligt attackerade av fästingar och på kvällen sprang vi mellan rummen och plockade bort småkryp på varandra. Sedan den dagen har jag utvecklat något slags fästingattraktion. Inte så att jag gillar dem (för tusan!) utan de verkar älska mig! Jag menar, jag var ju ute i skog, mark och gräs förut, men de senaste somrarna har jag plockat 'jättemånga' småkryp från olustiga ställen. Är det så att det finns nåt slem som de sprutar in och som gör att när man väl blivit biten så blir man extra oemotståndlig av andra fästingar?

Imorse såg jag en svart 'grej' i ljumsken med röd hud runt omkring. Det såg ut som en blodblåsa, bara det att jag inte klämt ljumsken på sistone... Fästingen måste ha suttit sedan i lördags, det var nog därför jag såg den så klart och som huden var röd. Jag hoppas det inte betyder att man åkt på borelia...

Nä, nu tar jag ingen risk med de där små äcklen mer. Nu är det jag som kollar upp fästingsvaccin!

För här ska njutas av sommaren. Tänk idag när jag helt enkelt inte ville åka hem utan istället satt i solen i Observatorielunden och läste. Klädd i uppvikta linnebyxor, kortärmat och med bara fötter i ett par sommarskor. Det är sommar, det!

Liksom den här bilden, som jag tog i Ulriksdal i lördags. Jag vet att jag redan publicerat den, men jag måste göra det en gång till. Den utstrålar sådan fantastisk sommarkänsla tycker jag. Har redan glömt om det var ett fotografi eller en målning.

No comments: