21 July 2010

Äventyret på Allsång på Skansen

Äventyr behöver ju inte betyda hälsovådliga strapatser eller otillgängliga paradis. Även en tripp till Djurgården i Stockholm kan vara ett äventyr. Framförallt om man som jag aldrig kunnat föreställa sig mitt i folkhavet på Allsång på Skansen.

Men där stod jag idag, omgiven av enligt uppgift 24000 pers (tydligen största siffran på fyra år) i varierande åldrar mellan 1 månad och 95 år. Det var barnfamiljer på semester, tonårstjejer med för mycket smink och sångarens namn i pannan, det förälskade paret i sommarnatten, tant Ingrid och tant Rut med picknickkorgen och så några förvirrade spanska studenter som förundrat tog kort på allt och alla.

Allsång på skansen, förresten. Var det tre allsånger totalt, tror jag? Fast det är klart, publiken trallade ju med i de välkända låtarna artisterna sjöng också. Och det är väl vinnarkonceptet, det som vann över mig från skeptiker till sommarglad allsång. En lagom blandad klunga artister – från Salem AlFakir och DiLeva till Real Group och Drängarna – som sjunger ett par låtar under en timmes tid, varvat med lättsamt småprat och så tre allsånger då rå. Precis så blandat att det känns fräscht och precis lagom långt för att det inte ska hinna bli tråkigt och man ska hinna få alltför ont i fötterna.

Allt som allt så kan upplevelsen beskrivas som Trevlig. Trevlig folksamling, trevlig utformning, trevlig musik och trevligt sommarväder. Det enda som inte var trevligt var att alla djur utom Järven (det är sant!) hade gått och lagt sig när jag kom vid sextiden, och de få stackare som var ute i solen låg gömda bakom stenar och under buskar så det rådde ett allmänt Var Är Ville-spel vid inhägnaderna.

Jo, jag kan allt tänka mig att gå tillbaka. Dels i och för sig för att jag har årskort på Skansen så det är ”typ gratis”, men även för att det är trevligt att strosa runt på Skansen på kvällen när det inte är så mycket folk (alla står ju och trycker vid Sollidenscenen för att få bra platser, så det är gott om svängrum vid djuren och gårdarna) och så naturligtvis för att få sig en lagom lång timmes varierad underhållning.

No comments: