20 July 2010

Smart i skrivande stund

Inför hösten sökte jag några kvällskurser på universitetet. "Bara på skoj." Faktum var att jag letade skrivkurser, helst någon som riktade in sig på hantverket Skönlitteratur eller på journalistik. Jag insåg dock snabbt att förutom Poppius journalistkurs för 17600kr (för en termin! Jag ska fundera på det, den dagen jag ser 17600kr...) så verkade de få skrivkurserna vara inriktade på deckare. Men jisses, har vi inte nog av deckarförfattare i det här landet nu?!

Stockholms universitet hade i alla fall en kvällskurs i att "Skriva i yrkeslivet". Jag fick för mig att det kunde gå ut på att formulera brev och annat jag inte direkt kände mig upphetsad inför, men vad gör man när skrivnerven rycker och hobbynerven pockar? Så jag sökte, och kom in. Jag får ju i alla fall skriva!

Nu har jag läst lite mer om kursen och upptäckt två saker. För det första verkar det inte alls handla om att skriva brev och offerter utan om att faktiskt skriva olika typer av informationsmaterial. Det ska jobbas både på språkanpassning, struktur, målgrupper och annat. Ja, det kan väl rakt inte skada att utvecklas på den punkten och att även få kunskapen på papper. För det andra hade Poppius i princip samma kurs ("Skriva i jobbet". Känn på den nyansskillnaden!) men till skillnad mot universitetets ca 300kr i registreringsavgift så vill Poppius ha.... för samma korta kurs... 6400kr!

Fan vad jag är smart, jag ska gå nästan gratis på universitetet! Och vet ni, i brist på matnyttiga kurser i kreativt skrivande så ser jag riktigt fram emot att sätta tänderna i höstens skrivuppgifter. Mums!

No comments: