5 February 2011

Jag är rädd för... Barkarby Quality Outlet

Jag fick några kläder i födelsedagspresent, men storleken är gränsfall. Idag lånade jag därför en bil och åkte till Barkarby Outlet för att byta på den stooora Intersportbutiken. Det var skönt att vara utomhus ett tag - kan jag tycka efter ett par dagar i mer eller mindre sängläge. Så jag beslöt att strosa runt på Quality Outleten också.

Ni kanske inte har varit där? Mitt bland hangar-schabrak som IKEA, Intersport, Jysk och MediaMarkt har man byggt ett slags småstad med mindre outlet-butiker. Perfekta trähus med gulliga verandatak, sex-rutiga små gulliga fönster och gammeldagsa dörrar som låter plingeling när man går in och ut. Gatan består av perfekt lagt rött tegel, gulliga blommor hänger från perfekta blomsterstolpar och gulliga ljusslingor löper i perfekta linjer mellan hustaken. De planterade träden växer i perfekta rader ur något som ser ut som brunnshål i marken, vilken är snö- och isfri året om så man kan gå hur mycket man vill utan broddar och blir man trött kan man vila sig på någon av de gammaldagsa, perfekta vinklade parkbänkarna. Och hela tiden kan man lyssna på de lugna melodier som, nä, inte spelas, de finns bara i luften.

Ett riktigt gulligt ställe, det där. Ett ställe man borde finna gemytligt och trivsamt. Jag vet inte hur det är med resten av besökarna men - jag gör det inte. Jag får rysningar, ser mig misstänksamt om och möter vänlighet med ett skrämt tillbakaryggande. Stället är för perfekt!

Det är så där krypande gulligt och perfekt så att det inte kan vara på riktigt. (Vilket det i och för sig inte är, det är ju konstruerat...) Jag får alltid en krypande känsla av att en Överhet och en armé insatsstyrkor sitter i någon av de omkringliggande hangarerna och bevakar hela stället via bevakningskameror. En spottloska, en negativ kommentar, ett oknutet skosnöre - och swiisch har vederbörande störningsmoment omhändertagits och oskadliggjorts. D.v.s. injicerats med valium, låsts in i en mörk källare eller deporterats till en hjärntvättsinrättning. Eller alla tre. Men av detta syns inget i den perfekta staden. Förstås. Naturligtvis sker allt under högsta diskretion. Det är därför jag får hjärtat i halsgropen och kalla kårar längs ryggraden när någon ler åt mig.

Barkarby Quality Outlet påminner alldeles för mycket om Stepford Wives för att jag ska känna mig trygg. Därför är jag livrädd för stället. För ens eget bästa tror jag att det är sundast att köra direkt till IKEA utan att ens titta åt Outleten. Vem vet, Överheten har säkert installerat någon infraröd målsökarstråle som vid kontakt med ens pupill direkt suger en till sig. Och då kanske man aldrig kommer därifrån. Inte som den människa man var när man åkte dit...

1 comment:

slottsträdgårdsmästaren said...

Ha ha...jag får exakt samma känsla där ute. Det finns ingen själ och man känner sig totalt lurad!