4 March 2010

Årets semeltest avgjort

Heter det semeltest? Semlatest... semletest... hur som helst, jag har testat semlor.

Under alla år har ett ställe haft de avgjort godaste semlorna, i mitt tycke. Thelins konditori vid Fridhemsplan. I år fick deras semlor betyg 2(!) i DN. Godast var semlan från ett litet konditori som hette "Lux", Vete-Katten vid Hötorget fick betyg 4. Det där testet har stört mig lite, inte kan väl mina favvosemlor har gått från toppen till en sketen 2:a?! Eller finns det alltså ännu godare semlor i stan?! Med tanke på att semlor inte ens är min favoritbakelse så blev jag nyfiken.

Förra helgen tog jag därför en fika på Vete-Katten. Semlorna var mindre än vad jag föreställt mig. Bullen såg direkt hembakt ut, den verkade t o m ha fått lite för mycket färg på ena sidan... Mandelmassan var krämig och grädden var riktig och gräddig. Jag gillar i och för sig söt grädde, så den osötade var fin men inte perfekt. Mandelmassan var riklig, men låg på bullen snarare än i en urgröpning. Bullen i sig var fantastiskt färsk och saftig. Totalt sett var den direkt mumsig och storleken visade sig perfekt att njuta.

Igår tog jag en fika på Thelins. Semlan var så där stor i storlek att den kändes syndig att köpa, fast det berodde inte på bullen, som såg tillplattad ut och dessutom kändes lite torr. Som om de bakats under natten så att de vid lunchtid hunnit stå i rumstemperatur lite för länge. Däremot var det massor med grädde, nästan för mycket. Grädden var luftig snarare än krämig, dessutom var den spritsad i en hög med dock en ring så att mitten var ihålig och slutligen var den rätt slätstruken i smaken. Mandelmassan var hemgjord, den hade t o m små mandelbitar kvar, och var kanonmumsig! Men den låg inte heller i en urgröpning. Totalt sett var den god, men fick mig inte att längta efter mer.

Så vem vann?
Den hembakta.

Jag vill ha semlan urgröpt så att man får mandelmasseblandning och grädde i varenda tugga från början till slut. Hembakta kan göras lagom stora/små och grädden är sötad, vilket i mitt tycke innebär att den smakar mer.

Så där ja. Testet är avgjort. Lagom till när semmelsäsongen tog slut för det här året. Vi ses 2011.

No comments: