17 November 2009

Jungfrulyssning

Hur gör ni när ni precis har köpt en ny CD? Har ni någon procedur, något speciellt sätt att så att säga jungfrulyssna på den?

Jag tänkte på detta för en stund sedan när jag hade köpt Kents nya (tjoho!) CD "Röd".

I tonåren hade jag en speciell tradition. När jag köpt en ny CD kunde jag inte bara lägga den i stereon och slölyssna i bakgrunden, eller herreminje, behöva avbryta och bara lyssna på några låtar då och då. Nä, istället låste jag in mig på rummet och släckte lampan. Sedan lade jag mig på sängen, skruvade upp volymen (för första gången måste musiken få fylla rummet), blundade och sedan lyssnade jag igenom skivan från början till slut. Sedan kunde jag börja hoppa runt, lyssna på favoriter, kolla igenom texthäfte och slölyssna.

Det var så där i flera år, att första gången jag lyssnade på en CD så släckte jag lampan och lyssnade från början till slut.

Det första jag gör idag - är att stoppa in CD:n i datorn, rippa den och stoppa in den på ipoden så att jag kan lyssna "på språng". Sedan kan jag lyssna på stereon, fast oftast inte lika koncentrerat. Som när man lyssnar på ipoden.

Intressant utveckling...

3 comments:

Kinna said...

Hörlurar. I med skivan, av med lampan och på med lurarna. Bara jag och musiken.

Fast, jag erkänner att jag fortfarande saknar att komma hem med en alldeles nypressad LP, plocka ut innersleven och sedan försiktigt lyfta på pick-upen... Ah, det var tider det.

Carina D said...

Se där, samma procedur i princip. Nu när du säger det, vill minnas att jag kom till ett läge då den höga volymen som fyllde rummet inte uppskattades längre och jag också fick bära hörlurar...

Med risk för att låta som ett ufo, men jag kan sakna LUKTEN av en ny LP-skiva! Och det där statiska knastret när man första gången drog ut den ur innerpappret.

Nåja, nu är det ipod och mörkt rum om jag riktigt ska njuta. Annars kan jag berätta att man lätt missar hållplatser när man sjunker in i musikens värld på pendeln!

Kinna said...

Ja - precis! Lukten!