29 November 2009

Kulturfrågan om Klimatfrågan

1. Vad tror du? Är det domedagsprofeter som pratar om klimatkrisen, eller är det ett reellt hot för mänskligheten? Tycker du att klimatfrågan är en av de viktigaste samhällsfrågorna, eller någon annan fråga viktigare?
Nej, jag tror inte på domedagsprofeterna. Och här är varför:
* vikingarna bosatte sig på Grönland för att det var så varmt och det fanns bördig och fin jord. De fick flytta mot Kanada för att isen tog över.
* Det var inte alls länge sedan i tidshistorien som nästan hela Sverige låg under vatten. Höga Kusten heter höga kusten just för att långt där uppe på berget så gick en gång kustlinjen.
* Det har varit mycket varmare i t ex Sverige.
* Det har också varit mycket kallare.

Kort sagt, det är helt naturligt att klimatet svänger mellan århundranden och årtusenden och att det både blir tropik, hav och istid på samma plats. Och hur förklarar man alla dessa "klimatkriser" före 1700-talet då bilar och allsköns utsläpp inte fanns? Nej, jag tror förändringen är helt naturlig, precis som jag alltid hävdat. Vi får bara lära oss att anpassa oss efter svängningarna. Nu är det kanske dags att befolka Lappland igen! F ö minns vi väl alla istidsvarningarna för tio år sedan...

Jag tycker svält, snedfördelade resurser, utsugning av svaga stater, människor som varken har mat eller husrum samt AIDS är viktigare frågor i dagsläget.

2. Hur långt är du beredd att gå för att hindra att vi hamnar på - innan år 2100 - sex grader (= total humanitär/jordlig katastrof eller åtminstone 2 meters vattenhöjning (hejdå kustnära städer hejdå arkipelager)? Sluta köra bil? Sluta flyga? Sluta prylkonsumera? Bo mindre, och mindre varmt?
Som sagt, jag tror inte det är nödvändigt. F ö skulle jag bara vara beredd att bo mindre varmt, för jag har ändå vant mig vid Storbritanniens svinkalla hus. Ah, och de bor svinkallt men skitar ändå ner. :-)

3. Apropå hot och undergång: Har du tips på någon bok som tar upp det och som du tycker är bra?
Det vimlar inte direkt av undergångsböcker i min bokhylla... Någon gång ska jag läsa "Liftarens guide till galaxen". Jag gillade filmen, så den kan jag väl rekommendera!

4. Om det blev förbud mot bilar, för att rädda klimatet: skulle du ställa upp på det?
Inte en chans, för de som föreslår detta ser uppenbarligen inte den stora bilden. Världen så som den ser ut idag bygger på att man INTE ska vara isolerade som för tre hundra år sedan.

No comments: