6 January 2010

Carina leker med sina julklappar

Nä, jag har inte avlagt något nyårslöfte, även om det kanske ser ut så. Inte heller har jag hemfallit åt någon märklig nyck att arrangera ett gigantiskt stilleben i köket.

Varför jag bunkrat frukt likt en ekorre på en tropisk ö? För att jag fick en stavmixer i julklapp!

Elvispar är bra, men inte på att mosa grönsaker i de där släta sopporna man läser om och som låter så himla goda. Och visst, nu har jag en potatisstöt, men något säger mig att den inte riktigt räcker... Elvispar klarar heller inte av att mosa härliga frukter i ännu härligare smoothies. Men det gör en stavmixer!

Så igår trotsade jag -18 grader (minus arton!) och botaniserade i fruktdisken. Ananas, mango, apelsiner, granatäpplen, passionsfrukt, kiwi...

Första kreationen blev en apelsin/ananas/mango/passionsfrukt-smoothie. SLURP! Och att använda mangon jag frös in i höstas var ett lyckokast, för det gjorde smoothien läckert iskall.

Fast nu har jag ett litet bekymmer, eller två. Passionsfrukt och i viss mån granatäpplen. Kärnorna i passionsfrukten är ju inte trevliga när de knastrar i munnen. När man försöker sila dem så inser man ju dessutom hur otroligt lite saft det egentligen är i en passionsfrukt. Man skulle ju behöva en fyra-fem stycken för att få ihop någon halvannan deciliter! Någon som har något tips?

Samma sak gäller egentligen granatäpplen, men där går det lättare att sila (d.v.s. mosa runt innanmätet i en sil) och få ut rätt mycket saft på en frukt. Att köra den hel fungerar inte, för då får man samma otrevliga kärnkras.

Nåväl. Innan det är dags att experimentera med yoghurtsmoothie till lunch (kiwi/päron, ananas/banan eller melon/ jordgubb/granatäpple?) så ska jag nu ut i köket och mosa de tomater, paprikor, vitlökar och lökar som fått rostas i ugnen. Enligt ett tips från en kollega på jobbet blir det kanongod tomatsås. Tänkte använda den tillsammans med min färska oregano i köttfärssåsen. Sedan blir det lasagne till middag!

P.S. Husmodern kan f ö rekommendera att stoppa händerna i plastpåsar när man hackar spansk peppar. Då slipper man gå runt med starka fingrar sedan, eftersom det ändå är lögn att försöka tvätta bort det. D.S

No comments: