16 April 2007

Mitt i valrorelsen (Skotska valet, alltsa)

3 Maj ar det dags att ga till valurnan. Jajaman, har i Skottland rasar valkampanjen for fullt just nu. Det fina med EU och decentraliserat styre ar att jag far rosta i skotska valet, bade kommunalt och "statligt". Jag ma vara svensk medborgare, men det ar dessa val som angar mig mest, det ar dessa partiers beslut som paverkar vardagen dar jag bor och lever.

UK - Forenade Kungadomena -bestar av Skottland och England (och Wales). I denna union har Skottland "delvist" sjalvstyre. De stora fragorna; utrikespolitiken, en del skatter, handel et c, styrs fran parlamentet i London, men en stor mangd fragor (utbildning, rattsvasende, vard, trafik mm) styr Skottland sjalvt.

Och eftersom de inte ar ett eget land, en erkand stat, sa raknas inte valet till Skotska parlamentet som ett 'riktigt' riksdagsval utan som ett lokalt val. Darfor tillater EU-reglerna att jag, som inflyttad EU-medborgare, rostar. Och det tanker jag gora.

Jag har inte riktigt beslutat for vilka dock; det star och vager mellan tva partier. Senaste tiden har jag dock uppmarksammat att jag tenderar att "byta sida" har borta.

Jag tror att jag skulle kalla mig sjalv en "social-liberal". I Sverige har jag tenderat att rosta pa Fp, mest for att de fatt mest "kryss" nar jag bockat for vad jag haller med om (bland partier som inte alls star for vad jag star for). Sverige har lange haft ett socialistiskt styre och jag kan manga ganger tycka FOR socialistiskt, sa dar kvavande sa att man bara vill skrika "men lat mig fa bestamma sjalv, for bovelen". Allt behover inte vara lika for alla. Medborgarna behover inte bli daltade, styrda och kontrollerade som ett gang sexaringar.

Har i Skottland (UK) ar det tvartom. Har saknar jag den sociala omsorgen, den sociala aspekten, att erbjuda grundtrygghet, solidaritet och... fan, jag later som en pamflett fran socialdemokraterna!

Men faktiskt, om jag kan tycka att svenska samhallet lutar for mycket at ena hallet sa lutar UKs samhalle for mycket at det andra. Jag vill leva nagonstans mitt emellan. Pa en o i Nordsjon, troligen...

I ljuset av UKs friterade skolluncher eller matsackar bestaende av smorgas, chips, choklad och lask sa saknar jag faktiskt mattanternas rakost och kottgryta. Alla, oavsett inkomst eller naringsforstaende foraldrar, far atminstone rejal mat i plugget.

Nar jag gar forbi de forfallna omraderna med lagenheter utan element (de maste man kopa sjalv), igenbommade lagenheter dar man inte ids reparera mer; totalt bortglomda omraden som inte ens har sin motsvarighet i Sverige, sa vill jag ha drastiskt hojd minimistandard.

Jag vill inte ha den sociala misar som jag ser har borta. Tro mig, den ar storre an i Sverige, bade utbredningen, dess natur och avsaknaden av atgarder/stod.

Men jag vill heller inte ha deras utbildningssystem med livsavgorande prov for 16-aringar, den tidigt specialiserade utbildningen, en skollamnaralder pa 16 ar, skoluniform, att paborja(!) utbildning redan som 4-aring, skolscheman for 2-aringar...

Jag vill heller inte ha 12-aringar i fangelse, en straffmyndighetsalder pa 8 ar, en repressiv rattsfilosofi (vilket hela vastvarlden verkat fa for sig) eller ASBOs.

Jag vill inte ha CCTV, lekparker bakom staket, varenda gron platt bakom staket, overgivna odetomter full med skrap eller en promillegrans pa 0.8(!).

Och jag vill fortfarande veta hur sjutton NHS (landstinget) finansieras; nar inkomstskatten ar 22%, besoken ar fria och recepten kostar attio spann styck, rakt av.

3 Maj ska jag gora min rost hord, nar jag klurat ut vilka som ska fa den.

4 comments:

Anonymous said...

Jag förstår dig till fullo i din inställning. Liksom du tenderar jag här hemma till att luta mot alliansen och jag röstade på dem. Men just nu undrar jag vad de håller på med. För de tar bort alla möjliga skatter och en del tycker jag är jättebra, intressant är att de vill ta bort så många myndigheter som möjligt men de har inte riktigt presenterat några alternativ för hur den offentliga sektorn ska finansieras eller vad som ska ersätta de statliga myndigheterna, ska vi ta bort polis och ersätta med grannverkssamhet och medborgargarden? Jag gillar inte heller det enorma storebrors samhälle som socialdemokraterna byggt upp men jag tror inte att man får vara så snabb att riva det som alliansen är.

Eftersom jag har mitt lilla jobb med fattiga människor som faktiskt ibland inte vet bättre än att skuldsätta sig mer och mer gäller det att vara försiktig när man driver ett land mot att den enskilde individen ska vara så självständig som möjligt. Alla klarar inte det och det finns en risk att de sociala klyftorna ökar.

OJ, vilket utlägg.

Carina said...

Later som att du och jag vill bo i samma land. :-)

Anonymous said...

Jag bor i Edinburgh och jag älskar Skottland men när jag pratar med andra svenskar om allt som är skit här så kommer alltid de saker som du nämnde upp. Det är skrämmande hur klassamhället har gått fel här. Sverige är sett som en socialistisk utopi utifrån och jag tror vi ska värna om det så mycket det går, den nuvarande regeringen verkar vara bestämda på att omvandla Sverige till ett kompetativt miniUSA. Jag tänker också rösta men har inte helt bestämt, vet bara att det inte kommer bli Labour. Ha det så bra.

Carina said...

Marie>>> Det ar markligt, men man vet faktiskt inte vad man har forran man forlorat det - forran man sett hur det kan vara nar man inte har det...

Skulle vara kul att fa veta lite hur du uppfattar saker, om det ar nagot du skulle vilja andra pa?