1 July 2007

Varde kaos, och kaos var det.

Aftonbladet borde titta mindre på film och besöka verkligheten mer. "Kaos efter terrorattack" stod det på deras hemsida inatt när jag tittade in. Kaos. Förutom att folk, naturligt nog, sprang undan från eldslågorna så var det minsann inget kaos i Glasgow vare sig igår eller idag. Lika lite kaos som det var nere i London för två år sedan när bomberna faktiskt briserade. På film skriker folk i panik och springer runt som yra höns när något händer, men verkligheten är oftast mer trist sansad än vad förstasidorna vill...

Jag gillar vad Skottlands försteminister Alex Salmond sa efter vad som hände igår; dels att vi bör fortsätta leva som vanligt och inte låta detta påverka oss och dels var han väldigt motvillig att tillskriva attentatet en viss grupp:
"Individer är ansvariga för sina handlingar, inte samhällsgrupper. Ingen samhällsgrupp i Skottland bör känna sig hotad eller misstänkt på grund av den här incidenten."

Nej, Al-Qaida är ingen samhällsgrupp, men vi vet alla att det inte är dem som kommer få bära hundhuvudet heller - det är den muslimska samhällsgruppen som helhet. Därför tyckte jag det var kanon att Salmond formulerade sig som han gjorde. Det är trångsynt att bunta ihop en hel religion och samhällsgrupp under den extrema minoritetens flagga. Jag har fortfarande att träffa en enda muslim som sympatiserar med terroristerna, dem jag känner är precis lika oroliga och förfärade som de kristna jag känner. Men det är inte mina kristna vänner som får höra tillmälen efter sig på gatan eller får sina bilar klottrade. Jo förresten, en man vars utseende gärna placerar honom i mellanöstern trots att han är född utanför Glasgow och är vanlig, trist protestant. Han får betala för illa pålästa och fördomsfulla människors trångsynthet tillsammans med alla andra som på ytan ser ut att passa in i mallen den vita delen av befolkningen har bestämt symboliserar dagens Terrorist.

Till skillnad från vad vissa kostymer uttalat i media så tror jag inte att några vidare attentat är att vänta just nu. Terrorgruppen har attackerat London och Glasgow, två städer med koppling om motivet är vad man tror att det är (maktskiftet, nåja, tronskiftet i Westminister), poängen är gjord så vad mer skulle vara meningsfullt att attackera? Nej, till skillnad mot vad vissa vill få oss att tro så attackerar inte ens terrorister på måfå och som en blind höna skjuter, de har en tanke, ett syfte, med sina attacker. Och talar media om ett kaos som inte finns så har de uppnått sitt syfte.

No comments: