9 August 2007

Inte helt oduglig

Fick feedback på selektionstestet till utbildningstjänsten - testet som gick ut på att ge feedback... Det var tydligen inte så bajs som jag trott. En av cheferna som var med under testet gav feedback, hon kommer från en helt annan avdelning och känner inte mig. Men tydligen hade hon hört talas om mig... "Apparently you're very highly thought of". Slut citat. Ok, det tröstade l-i-t-e, även om det börjar bli långtradigt att hela tiden få höra hur bra/omtyckt/lovande man är utan att det leder någonstans rent praktiskt.


Hur gick då katastrofen - egentligen? Tydligen var det fler som fått kortslutning så vissa saker som jag missat hade flera andra missat också. En del saker som jag generats över och vaknat om nätterna över nämndes inte ens så de hade nog inte uppfattat det - puh! Andra saker som jag trott gått åt skogen tyckte de hade gått jättebra. T ex tyckte jag att jag bara svamlat på, men de tyckte det flöt! (F ö menade hon att hon älskade min dialekt och hade kunnat sitta och lyssna på mig resten av dagen. He, he, kanske var det så jag kollrade bort dem....)


Det som hade gått 'dåligt' var att ge feedback enligt den modell de förespråkar - något som kanske hade kunnat åtgärdas om jag fått lära mig vad den rätta modellen var! Det var bara små teknikaliteter som dessutom beror på två olika feedback-situationer. Jag är van vid en typ och jag tror de menade att den vi nu gjorde var av den andra sorten. Tja, det ändrar ju hela scenariot! Jag borde kanske ha dubbelcheckat innan testet började, vilket av dem som gällde... Nåväl. Ehrm, och dessutom var jag tydligen lite för snäll i vissa lägen... vilket säkert stämmer i första läget, men när jag gett folk en chans så är jag inte lika snäll nästa gång - det kan min nuvarande trainee intyga. Hon tycker att jag är hård, och ironiskt nog tyckte hon att kvinnan som vikarierade för mig när jag var på semester var 'snällare'. Den kvinnan är ökänd för att vara en sträng skolfröken och allmän bitch! Nåväl, jag kan se vad de menar dock och det är något jag definitivt kan ändra till nästa gång. F ö tror jag att vi har olika filosofi gällande detta att motivera/feedbacka/ändra/undervisa människor, men det lönar sig definitivt inte att argumentera. Det är bäst att göra som de vill tills man är i position, sedan gör man som man själv vill/tror på...

Det som gått 'bra' var i princip det hela alltet i hur jag var, hur jag gav feedback. Och jag har en känsla av att det hade varit svårare att ändra, ifall det hade varit där skon klämde. Det sa hon också.

Så, summa sumarum handlar det bara om mindre justeringar i att följa deras modell. Jag fick också veta att av alla ansökande så var det oss som det stod mellan som fick göra testet, det poängsattes (jag fick se poängen också) och de som fick mest fick tjänsterna, rätt och slätt. Är inte säker på att jag tycker det är ett rättvist sätt för någon som är 'fel' men redan kan modellen får ju högre poäng än någon som är 'rätt' men behöver kort intro till modellen. Tror att det var det Akademi-chefen menade när hon uttryckte sin besvikelse över att jag inte antogs. Men, men, det är väl så, man ska vara en helt färdig produkt, inget uttrymme för mindre juseringar.

Slutligen, jag såg några andra som också fick feedback idag. Det kändes bättre när jag såg vilka andra (mer) erfarna tränare och dessutom seniorer som också fick avslag. De borde ha varit ännu mer van vid dessa feedbacksituationer! Och de är inte odugliga, så då kan knappast jag vara det. Puh.

Då tar vi nya tag nu då.

No comments: