23 August 2007

Utsikt som fastnar i halsen

Tänkte att de vore informativt för två nyanställda att hälsa på claims-avdelningen, snubbarna som administrerar döds-, critical illness och andra försäkringsanmälningar. Jag och den andre tränaren fick aldrig sådan lyx när vi startade, så vi hängde på.

Det var förvisso rätt bra att få en bättre idé om vad sjutton de pysslar med när vi sänder memos till dem, men det var inte anmälningarna som fascinerade mig mest. Det var utsikten.

Ett säkert femtio meter långt panoramafönster skapar en enorm levande tavla över kontorets långsida. Ett kort tag, just när jag började för två år sedan, så satt jag i den delen av huset och fick denna fantastiska utsikt över Glasgow, skeppsvarven längs River Clyde och kullarna bortom. Varje väderskiftning ändrar karaktär på utsikten, aldrig har en lyftkran framstått i bättre ljus! Jag önskade många gånger att jag tagit med en kamera. Jag kunde därför nu inte låta bli att vila ögonen på lyftkranar, kullar och höghus bespottade av solstrålar som letade sig fram genom ett lila molntäcke. De som varit i Skottland vet vilket lila molntäcke jag menar, det är så otroligt vackert...

Men välbehaget fick plötsligt en obehaglig twist. Tvärs över motorvägen, med framsidan åt arbetsplatsen, stod en kyrka inklämd mellan en skola och ett höghus. St Patrick's Kathedral. Stället har varit stängt i ett år men ska nu åter öppna vilken dag som helst. Då, för ett år sedan, stängdes det när man hittade Angelika Kluk, en polsk student, mördad under golvet...

"Kyrkvaktmästaren", en man som på frivillig basis fungerade som en allt-i-allo, hade våldtagit och mördat henne. Det spekulerades kort om ett svartsjukedrama, för den unga kvinnan hade ett sexuellt förhållande med prästen... Vaktmästaren (som f ö visade sig ha använt falskt namn under lång tid) dömdes till livstids fängelse och nu utreder man om han kan ha något att göra med ett par andra försvinnanden också.

Det var inte lika rofyllt att titta ut genom fönstret längre. Kyrkporten har figurerat i tillräckligt många artiklar och tv-inslag för att påminna om händelsen. Jag tror att jag föredrar utsikten över den grå kontorsbyggnaden och buskarna och skatorna på innergården - åtminstone för tillfället.

1 comment:

Anonymous said...

Svartsjukedrama? Var han svartsjuk på flickan eller prästen?