7 September 2007

McCann - Rätt att avglorifiera heliga kor i en öppen utredning

Så kom dagen då vi fick se vad jag väntat på i flera månader; medgiven misstanke mot åtminstone en av Madeleine McCanns föräldrar. Det är en intressant händelse för när nyheten spred sig som en löpeld genom kontoret i eftermiddags kunde jag nästan fysiskt höra hela Storbritannien dra in och hålla andan. Det finns nämligen klara regler i det här fallet:

Regel nummer 1. Man misstänker inte Madeleines föräldrar. Man håller inte ens dörren öppen. Man ställer över huvud taget inga obekväma frågor till dem. För de är utom alla tvivel offer för något fruktansvärt, något man mest bara ser i amerikanska tv-filmer (dem där ungen kidnappas och sedan kommer tillbaka 20 år senare), och inte alls figurer i ett vanligt fall av barnaförsvinnande; där ungen kan ha rymt och trillat utför ett stup, kidnappats av pappas affärskontakter eller där ett av scenarierna är att en anhörig faktiskt är inblandad.

Personligen anser jag makarnas och brittisk medias häftiga reaktioner närhelst någon utländsk journalist har mage att ens andas möjligheten att någon av dem eventuellt skulle kunna vara inblandad som märkligast av allt och något som verkligen gör mig misstänksam.

I Storbritannien är McCanns heliga. Så är det bara.

Mrs McCann was said to be “shocked and frustrated” by today’s dramatic developments.
“She is upset but bearing up and frustrated that all this attention has been paid to this rather than trying to find Madeleine
. (The Scotsman)


Ja, just ja. Så fort man har mage att vända sig till den försvunnes anhöriga, dem som stod henne närmast och hade mest att göra med den lille fyraåringen dagen då hon försvann, för att söka klarlägga vad som kan ha hänt eller hitta någonting, vad som helst, att spinna vidare på i ett fall utan klara spår - då försummar man givetvis utredningen.

Regel nummer 2. Portugals polis är The Bad Guys. Inkompetenta, lata muppar som pillar sig i naveln och vägrar uttala sig. Såvitt Brittisk media anbelangar så borde Portugals polis vara makarna McCanns hantlangare, deras privatstyrka som håller dagliga uppdateringar med dem och agerar på deras kommandon. I brittisk medias ögon ska Portugals polis inte bedriva en självständig brottsutredning, lämna dörrarna öppna för allt eller följa landets lagar gällande sekretess under utredningens gång. Så intensivt som denna regel kritiseras så kan man tro att brittisk polis lämnar rapport till media och anhöriga om vartenda steg i inhemska utredningar, något jag har oerhört svårt att tro eftersom det skulle försvåra utredningarna i många fall.

Jag säger inte att jag tror att McCanns är inblandade, jag säger heller inte att jag tror att de inte är det. Precis som jag gjort ända sedan i början så lämnar jag dörren öppen, tror varken det ena eller det andra utan inväntar polisutredningen. För till skillnad mot Storbritannien så tror jag att Portugals polis gör sitt jobb - och utreder alla möjligheter i den här frågan.

3 comments:

Anonymous said...

Jag kunde inte hålla med dig mer!

steffanie said...

Intressant med åsikter från ditt perspektiv! Jag har inte hängt med jättedetaljerat i fallet men helt klart är ju att håller sig i sin egen mediala ankdam - trots alla möjligheter som internet erbjuder.

Anonymous said...

Jag instämmer till fullo men jag har en åsikt om paret. Hur kan man lämna ett fyraårigt barn och två tvååring på ett hotellrum och själv gå och sätta sig på en restaurang och äta? Jag var så förbannad när Madeleine fallet började. Det är så oansvarigt. Det spelar ingen roll att det var nära till hotellet. Det finns tusentals saker som barn kan göra sig illa på i ett hotellrum. Om det nu inte var så att de var skyldiga och gick och satte sig där för att skapa ett "alibi". Liksom du är jag avhållssam tills utredningen är klar.