27 September 2007

Sex - en övning vissa klarar av i sömnen

Tänk dig att du vaknar upp och har sex. Trevligt kanske. Tänk dig att du vaknar upp och din partner har sex med dig utan att du liksom blivit tillfrågad. Obehagligt kanske. Tänk dig då att du vaknar upp och upptäcker att du har sex med din partner, att du tog initiativ men att du inte har något som helst minne av det. Piiiiinsamt.

Det händer på riktigt. Precis som att folk går i sömnen så har de sex i sömnen, och precis som för dem som knallar runt i lägenheten - och vidare - så minns de inget av det när de vaknar. Typiskt, du har värsta sexet men minns det inte!

Jag läste en intressant artikel i Metro Glasgow 26/09/07 om detta fenomen. Ett universitet i Minnesota forskade i "sleep sex" och det visade sig att den manliga och den kvinnliga partnern visade olika reaktioner. Generellt sett hade inte mannen något emot att vakna upp av att deras fru/flickvän instigerade sex med dem, medan kvinnorna kände sig obehagliga till mods. Någon skulle kanske kunna förklara det med att män av naturen vill pumpa på ohämmat medan kvinnor i dessa situationer får en känsla av våldtäkt. Jag ställer mig nog tvekande till den slutsatsen. Det finns nog många kvinnor där ute som kan skriva under på att män inte alls är Alltid Redo, inte när de trynar som bäst 3.30 på morgonen. "Nnghn, låt mig vaaaa..." Fast skillnaden i reaktion är inte mindre intressant för det.

Hur kommer då detta problem upp till ytan? En psykiatriker menade att han ofta fick kännedom om detta besvär genom att patienter dök upp och mådde dåligt - deras partners ansåg nämligen att de var bättre älskare när de sov! Ja, det skulle väl kunna knäcka vem som helst...

Måste erkänna att detta fenomen var något nytt för mig. Å andra sidan är det kanske inte något man lättsamt diskuterar på parmiddagar...
"Jo, serru, frugan har huvudvärk varje kväll, men under natten vettu..."
"Åh, lycko dig, du får åtminstone till det, jag har inte fått något på månader."

Skämt åsido, det är naturligtvis inte skrattretande för dem som drabbas - oavsett sida. Och om partnern sover djupt... och du själv inte minns något när du vaknar... kanske kan detta förklara många tillfällen då vi bara inte kan förstå varför vi är så trötta när vi vaknar på morgonen!

Undrar om det finns något liknande fenomen för folk som drömmer intensivt om sex? Jag ska undersöka saken.

Mer om detta:
BBC-artikel från 2002
http://www.sleepsex.org/
LiveScience

No comments: