22 September 2010

Dumheter

Endast komatosa människor kan ha missat att vi har ca 330 000 outbildade människor här i landet som av en eller annan anledning ansåg det klokt att rösta in ett ogenomtänkt, trångsynt och rent rasistiskt parti i riksdagen. Det finns mycket jag kan säga om det,
- som att jag inte vet om det är fascinerande eller chockerande att vi 2010 fortfarande inte lärt oss av historien
- som att jag inte är förvånad över att den 'typiske' röstaren på Sverigedemokraterna är en ung, outbildad, arbetslös man, för det är framförallt den gruppen som traditionellt sett brukar rösta på främlingsfientliga partier
- som att jag inte är förvånad över att det är just i detta nu som detta sker, eftersom det är i kristider de outbildade, trångsynta människorna brukar skylla sin egen olycka på invandrare - oavsett var i världen eller i vilken tidsålder man befinner sig.

Men för att sammanfatta; jag tror inte det är invandringen eller invandrare i sig som fått människor att rösta på SD utan svaret ligger hos röstarna själva. Det är frustrationen över deras egen livssituation som får dem att sparka nedåt, som brukligt är, och alltså skylla sin egen olycka på invandrare. Som vanligt. Som om det skulle finnas en direkt koppling... Suck! Följaktligen, när ekonomin vänder och arbetslösheten går ner igen - då åker SD också ut ur riksdagen fortare än en fjärt.

Det är bara så otroligt dumt att människor fortfarande inte lärt sig detta samband utan skämmer ut både sig själva och Sverige genom att visa resten av världen att de skolkat på varenda historielektion i grundskolan. Och vi andra får stå ut med ett gäng muppar i riksdagen. Ja, fast det kommer bli underhållande nyhetssändningar ett par år framöver i alla fall. Ska bli kul att höra representanterna tala för sin politik, för hittills har de bjudit på idel skratt när de snärjer in sig i sina tokigheter. Tills man inser att det är på riktigt, vill säga...

Tyvärr medför det här att småmuppar kaxar till sig också.

Jag har bott i det här huset i det här familjeområdet i förorten i fjorton år. Här bor människor i alla åldrar, alla religioner, alla geografiska ursprung från Degerfors till Abu Dahbi, alla yrken från undersköterskor till slipsnissar. Jag är övertygad om att det inte är någon slump att det imorse - TRE dagar efter valet - satt ett par, tre tidningsrubriker upptejpade i entrén. Nåt om att rädda Sverige, nåt om att, eh, motverka islamiseringen(?) och så någon annan floskel.

Och jag blev så arg! Fjorton år utan så mycket som en "svartskalle" på väggen i portuppgången, men så kommer rasismen ända in i riksdagen och då är det liksom fritt fram för... ja, vem? Jag hoppas det var någon osäker fjortis som tyckte han var lite 'cool' och inte slipsnissen som tog tillfället i akt att kliva ut ur garderoben innan han gick i pension.

Hur som helst befann sig urklippen snart där de hör hemma. I skräpkorgen. Jag vill inte ha dumheter i min portuppgång - det räcker att de sitter i riksdagen.

No comments: