9 October 2005

Jag lever - i Dumbarton Castle

Har har man nu antligen fatt ett liv och da hor genast vannerna av sig: "Vad har hant, ar du dod, du har inte bloggat pa en vecka!"

Nej, jag har jobbat, kvallarna har forsvunnit guvetvar och de sista dagarna har jag faktiskt varit med en kompis faktiskt. Japp, en tjej pa jobbet och jag har bondat sapass att vi tillbringat ett par kvallar ihop. Det var inte igar det. Kanske later urlojligt, men det kandes som om jag var "normal" igen nar vi gick runt och shoppade (las kollade och provade men inte kopte nagot), tog en ol och pladdrade om karleksproblem och frukostflingor. Det kandes jatteskont. Jag ar en social varelse igen!

Men forra helgen var jag inte social, fast jag fick mycket frisk luft, motion och en dos skotsk historia! Vadret var kanon sa jag akte buss en timme genom fororterna till Dumbarton Castle. Trots namnet sa ar det inget slott utan ett fort. Det ursprungliga slottet forsvann for arhundranden sedan och sedan dess har det varit militarfastning, bl a holl engelsmannen en trupp dar under Jakobitupproren och det fungerade som nat slags magasin t.o.m. under andra varldskriget.

Trots brist pa byggnader sa var det oerhort intressant att knalla uppfor alla de dar trapporna (tydligen gar man uppfor over 500 trappsteg totalt) och lasa informationsskyltarna langs vagen. Slottet/fortet syns vida omkring eftersom det ligger pa en vulkankulla som sticker upp ur ett ratt platt landskap. Det ar omgivet av vatten pa tre sidor och p.g.a. sitt strategiska lage har det fungerat som slott hur lange som helst. Det finns arkeologiska fynd som tyder pa att det var i bruk redan under romartiden, och innan Skottland ens var Skottland sa bodde en kung dar; Kungen av Britannia, som sydvastra delen av Skottland och norra England hette pa den tiden.

Vikingar fran Norge kom och tog over kullen. Snubben som senare forradde och tillfangatog William Wallace bodde dar och Wallace holls fangen dar tills engelsmannen tog honom till London. Mary Queen of Scot gomdes dar nar hon var bebis i vantan pa baten som forslade henne till Frankrike. Som jag sa, under jakobittiden holl engelsmannen trupper dar och senare byggdes ett fangelse for fransman, vilket fortfarande star kvar idag. Kullen har varit med om en hel del!

Dessutom, kullen har tva toppar och nar man star dar uppe och har tur med vadret (villet jag hade) sa kan man se bade Ben Lomond och bergen vid Loch Lomond och hela vagen tillbaka till Glasgow. Trots hard blast satte jag mig ner och njot i sakert en halvtimme.

Slottet kostar£3 att besoka och man kan kopa en guidebok for £1.75. Vet inte varfor jag slog till med den, men gubben var mysig och biljetten billig sa jag tror att jag tyckte det verkade snalt att inte bidra med lite till...

No comments: