8 May 2008

Kulturfyra om sommar och så

1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?
För romantik och historiskt äventyr - hela "Fraser-serien" av Diana Gabaldon. Det är sex böcker hittills, men de är tegelstenar allihop. Om du skippar politikdravlet och de alltför ingående medicinska ramblingarna så är de riktigt bra!

För historiskt äventyr - hela "Sharpe-serien" av Bernard Cornwell. 20+ böcker av slaget som bläddrar sig självt. Du läser nog ut en bok på en dag eller två...

Hm, känns som att det blir samma tips varje gång frågan kommer upp. Får väl tipsa om Harry Potter-serien också. :-)

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Euorpa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad?
Inte vet jag. Stockholm? Vad kännetecknar en kulturhuvudstad? Vet inte var influenserna kommer ifrån riktigt.

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?
Ok, jag bor i UK så här skrivs inte en rad. Jag ska se den - om jag blir påmind om när den är... Det är ändå rätt kul, på flera nivåer, att följa. Så dumt att det blir skoj. Såg "Eurobeat", en musikal om fenomenet, härom veckan och det var ungefär som att se finalen... Urkul!

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?Vilket museum sa du?

No comments: