18 June 2008

Älskade personnummer!

Hur kommer det sig att världen tar åt sig tråkiga bokhyllan Billy, enerverande Crazy Frog och cheezy ABBA men de nappar inte upp smidigaste pappersjobbsreducerande lilla uppfinning av dem alla - personnumret?

Om igen står jag på jobbet med en grupp nyanställda och försöker få alla att ta med sig rätt papper så att personalavdelningen är nöjd och eventuellt betalar dem i tid den här månaden.

För att identifiera dessa nyanställda behövs ett "ID med foto", t ex pass eller det nya europeiska körkortet. Det ordinarie brittiska körkortet har inget foto... Dessutom behövs "bevis för din address", något som verkligen kan skapa soppor och anledningen till att jag frustrerat önskar att hela världen kunde tvingas ta till sig personnumret så att passet är tillräckligt.

Som bevis måste du visa upp, helst, ett bankutdrag och det får inte vara äldre än tre månader. Bankutdraget skulle dessutom "bevisa" ditt kontonummer, för det går ju inte att betala in lönen på makens konto, ens om du vill. Finns inget bankutdrag så fungerar en officiell räkning, men bara från källor såsom el, gas, telefon. Mobilräkningar och prenumerationer göre sig icke besväret.

Så då står vi där med Hon som just flyttat hem från ett år i Frankrike, hyr ett rum och därmed inte har några räkningar och dessutom just öppnat bankkonto.

Eller Han som flyttat fem gånger inom loppet av lika många månader, bor på en address, har bankutdrag från en annan och kan visa elräkning från en tredje.

"Vi måste veta vem du är, passet bevisar bara ditt namn, ålder och nationalitet, vi måste säkerställa din address också, för att..." Ja för vaddå? För namn, ålder och nationalitet bevisar inte vem DU är?

Tänk vad livet vore enkelt med ett personnummer, ett simpelt ID-kort och korskörda register.

No comments: