10 August 2008

Färggrann personlighet

För några år sedan sökte en kompis ett nytt jobb och fick gå igenom en rad intervjuer och personlighetstester. Förvirrat fick hon veta att hon är "gul", och det var bra för företaget ville just då ha Gula människor. Kompisen och jag skakade på huvudet och menade att anställningsprocessen gått och blivit skvatt galen.

I fredags funderade jag lite över det här efter några incidenter på jobbet. Vi har ett OS-tema och varje team tävlar i att dekorera sin avdelning. Någon i ett annat team kommenterade suckande att mitt team troligen kommer vinna - "med tanke på vilka ni är", vilket gjorde mig lite nyfiken. Vilka är vi?

Jag såg tre kollegor intensivt diskutera hur dekorationer skulle arrangeras, två kollegor tog ett eget initiativ och knåpade ihop pappersdekorationer och vi allihopa kollade runt och justerade vår vrå efter hur konkurrensen var i rummet. Lite senare skrattades det för vi var två kollegor som samtidigt var inne i en folder och ändrade filnamn, vilket innebar att jag skrev något och några sekunder senare kastades siffrorna om! Vi ville båda organisera, fast på olika sätt.

Jag tänkte att det där med Gula människor kanske inte är så himla långsökt trots allt. Jag ser ju på jobbet att det faktiskt är viss skillnad mellan dem som jobbar i olika team. Administrationen är en tystare avdelning med rätt lite kollegialt prat och aktiviteter - jämfört med kontaktcentret där alla pratar jämt och har en öppnare och roligare stämning. Utan att dra alla över en kam så verkar det onekligen som om de mer utåtriktade människorna jobbar i kontaktcentret. Teamet som försöker övertala kunder att stanna hos oss har fler pratmakare och 'försäljartyper' än andra team. Teamet som sysslar med att behandla ansökningar består av otroligt petiga och detaljerade människor.

Och mitt team som jobbar med utbildning och utveckling består, har jag kommit fram till, av en samling människor som lika gärna kunnat komma från samma gjutform. Vi är allihop kreativa, målinriktade, tålmodiga, självgående, välorganiserade, positiva och öppna människor - även om vi har olika idéer om hur saker och ting ska uppnås. Vilket är en annan punkt, vi är inte rädda för att framföra idéer, diskutera och slåss för dem. I våra tidigare team stack vi ut på det sättet, nu är vi som en smältdegel av folk som allihop vill organisera, fixa, greja och få folk att fatta vad sjutton vi menar.

Jag vet inte vilken färg vi är, men jag börjar förstå att det på något sätt ändå går att dela in personlighetstyper efter vilken 'grundfärg' vi har. Det behöver jag bara ta mig en titt om i det öppna kontorslandskapet för att förstå. Och även om vi är olika så är det som med regnbågen - alla färger behövs för att enheten ska funka.

No comments: