14 October 2008

Tysklandsresan dag1: Ich bin ein Frankfurter

Det bådar ju gott när man köar till passkontrollen på flygplatsen i Hahn och båda passpoliserna är ursnygga! Inte blir det sämre av att 5 av de 6 poliserna jag såg på flygplatsen var klart dejtingmaterial. Jag behövde inte ens kliva av bussen i Mainz förrän jag dragit slutsatsen att tyskarna är, ja, skitsnygga!

Kaxig och med lite dåligt samvete över hur usel mitt minne av den sexåriga tyskaundervisningen är så slog jag till och köpte en kringa - helt på tyska! Wow, tänk vad man kan när man mumlar... Kringlan smakade som salta pinnar fast var mjukare. Och jättestor, så jag åt bara halva.

Efter viss sömn (jag kom trots allt strax efter ett på natten) så tog min tyska kompis, Franzi, med mig till Frankfurt där hon skulle gå på seminarium och jag skulle gå på stan. En taxichaufför i Glasgow hade kommenterat att Frankfurt påminde om Wall Street, att det fanns mycket turkar där och att stället var dött efter kl 18. Jag kan absolut hålla med om att skyskraporna gav klart New York-intryck. Frankfurt är trots allt Tysklands finansiella centrum. Vilket kanske förklarar varför invånarna jag såg var stela och stressade typer i kostym utan minsta gnutta charm. En klar kontrast mot nattens snyggingar alltså. Och visst var det klart fler turkar än vad jag sett sedan jag flyttade från Stockholm. Och jag är fortfarande avundsjuk på tjejernas snygga hår... Nåväl, kan inte uttala mig om hur stället är efter kl 18 eftersom vi lämnade ungefär då.

Innan dess visade Franzi mig ett fint torg med byggnader i gammal klassisk tysk byggnadsstil (som säkert heter nåt...) och även ett fint rådhus. Det är huset med flaggor och på balkongen brukar tyska fotbollslandslaget ta emot hyllningar när de vinner eller så. Så jag är säker på att jag sett det i någon tidning någon gång...

Vi kollade in en romersk utgrävning också, innan det var dags att skiljas. Det kryllar av romerska utgrävningar i den här delen av Tyskland, mer om det imorgon.

När Franzi gick så stapplade jag ner till floden Main och hoppade på en sightseeing-båt. Mitt knä ville inte alls gå på stan. I två timmar åkte jag upp och ner längs floden, kollade på lite arkitektur, fick veta lite intressant och ointressant om staden och... försökte beställa fika på tyska. Teet gick bra, men när jag skulle fråga vilka kakor de hade så ville det sig inte bättre än att jag frågade vilka kök de hade... Jo, kyparen såg lite förvirrad ut. Kuchen och Küchen är väldigt lika varandra!

Jag kan rekommendera avkopplingen med båtturen. Man kan åka 50min söderut eller norrut (ca 6 Euro), eller slå ihop dem till en långtur (Ca 9 Euro). Ska ni till Frankfurt och har lite tid så föreslår jag att man väljer turen söderut så att man ser skylinen och samtidigt får lite intressantare att titta på. Norrut var ingen höjdare.

Något som var en höjdare däremot var att ta hissen upp till ett Takcafé och kolla på utsikten. Man kunde se över hela stan och dessutom ta sig en fika i solen om man hade lust. Är inte säker på hur stället är på kvällen för dekoren lovade tacky charterbar...

En annan höjdare är "Nussenecke" - nötkant på svenska. Det är en tysk kaka som ser ut som en trekant. Den jag köpte hade tunn kakbotten, mandelmassa och massor med nötter medan kanterna var doppad i choklad. Köpte den i ett bageristånd fullt av getingar (som jag inbillade mig bidrog på sitt sätt och inte alls var att se som ohyra... hrm) och den var så stor att jag var tvungen att slänga hälften. Det var innan jag flera minuter senare kom på att jag kunde spara... Sicket nöt jag är.

En eftermiddag i centrala Frankfurt. Det räcker bra så. himla marvärdigt var det egentligen inte. Förutom skylinen.

1 comment:

Kinna said...

Jag gissar på trappstegs-barock i hansa-stil :)

Skylinen ser helt klart New-yorkig ut. Tack för tipset.