12 August 2006

Bomber i handvaskan? Bah.

I torsdags avslojades/sprangdes/hur man nu ska saga terroristplaner som skulle ta plats i Storbritannien. Tror man, eller kanske pa ett plan pa vag till USA. Man ar inte helt saker.

Vad som ar sakert ar dock lamslagna flygplatser och kraftiga forseningar over hela landet. Fortfarande. Inget handbagage ar fr o m i torsdags tillatet pa nagot flyg, inrikes sa val som utrikes. Det ar valdigt strikta regler pa vad som far tas med; resehandlingar, planbok, receptbelagd medicin (fast inte i flytande form om man ska till USA), glasogon (fast inte fodralet) och har man spadbarn far man ta med vad man maste men hela torsdagen, i vilket fall, sa fick mammorna smaka pa vallingen framfor vakterna for att visa att det inte var sprangmedel.

Tidningar, bocker, smorgasar, tofflor... icke sa nicke.

Tva kollegor upplevde kaoset i torsdags respektive fredags. Otroliga forseningar, bevapnad polis och man slapptes inte ens in pa flygplatsen utan att visa biljet. Aven om resenarerna, enligt kollegorna, tydligen var forvanansvart samarbetsvilliga sa marker man pa snacket pa stan att folk inte riktigt haller med om de har nya sakerhetsatgarderna.

Sakerhetsnivan i UK ar nu pa "kritiskt" - hogsta niva. Men pa jobbet suckar man om overreaktion, propaganda och overloppsgarning. Vill man spranga ett flyg sa gor man det anda. Som ena chefen mycket riktigt sa:
"En sjalvmordsbombare kan stoppa sprangmedel i arslet och inte en manniska skulle upptacka det."

Det har "Kriget mot Terrorismen" har verkligen blivit en Peter och Vargen-historia. Det har gripits over 20 pers i UK samt 2 brittiska medborgare i Pakistan. Men inte ens den pratglada gamla tanten pa bussen trodde att det var nagot allvarligt pa gang.
"Sa de skulle ta med sprangmedel i handbagaget? Har MI5 redan glomt vad som hande i Lockerbie? Handbagaget. Bah."
Sprangningen av planet i Lockerbie skedde i bagageutrymmet. Och dar kan man fortfarande forsla bomber i Ipods och mobiltelefoner - forinstallda et c.

Savida det inte presenteras handgripliga bevis pa att en plot var pa G sa tror jag Blair ar illa ute, annu mer illa ute, hos folket.

Sjalv ar jag bara glad over att inte ha nagon langresa inbokad narmsta tiden...

No comments: