27 August 2006

Korstecknet, en kriminell handling i Glasgow

I Februari skrev jag om kalabaliken nar Celtics malvakt gjorde korstecknet under ett Glasgowderby. Nu har historien fatt ett juridiskt efterspel. Celtics polska malvakt Boruc har blivit varnad av aklagaren, ett alternativ till atal, for brott mot allmana ordningen.

The Crown Office said Boruc's behaviour had taken place before a crowd in the charged atmosphere of a match between Celtic and rivals Rangers.

As such, it constituted a breach of the peace.

(BBC.co.uk)

Det var alltsa inte korstecknet i sig som var problemet utan sammanhanget det gjordes i. I det har fallet nar Boruc i borjan av andra halvlek gar till malet omringat av 3 sidor Rangersfans. Lat mig da bara fa kommentera att den dar laddade stamningen faktiskt inte fanns pa Ibrox forran efter denna incident. Celtic har en kortsida pa Ibrox och precis vid den sidan, dar fansen sa att saga mots, sa ar det klart att det hacklas och provoceras. (Men i arlighetens namn, stamningen ar faktiskt mer hatsk under ett DIF-AIK derby!) Andra halvan av Ibrox ar Rent Rangers och i denna match kolugn. Som sagt, tills Boruc gor korstecknet...

Jag vet inte, men det kanns som att den har rigida approachen mot Secterian Abuse biter sig sjalv i svansen. Korstecknet blev provocerande for att de officiella myndigheterna bestamt att det kunde vara provocerande. Da ar det klart att motstandarfansen tar varje tillfalle i akt att leta sma detaljer som de kan anvanda emot arkerivalerna. Lagstiftningen har funnits i tva ar nu. Ar det inte dags for en utvardering snart?

No comments: