26 June 2009

Idag är en dag att minnas

Jag kan inte säga annat än att jag blev förvånad. Chock är ett lite för starkt ord, men mäkta förvånad och överraskad. Michael Jackson är död. The king of pop is dead.

Oavsett vad man tycker om MJ så är han en stor pop ikon, en viktig länk i hela den samlade musikhistorien. Han revolutionerade både musik och dans - och videor. Från Jackson 5 via det innovativa 80-talet till en sönderopererad kuf - MJ har på något sätt alltid funnits.

Dagen då budet kom om att han dött i ett hjärtstillestånd tror jag kommer bli lika gjutet i historien som Lennons död, JFK och Lady Di. Folk kommer om tjugo år kunna återminnas var de var när de fick veta, hur det tänkte och kände. Så stor är han.

Själv hade jag dukat frukost och slagit på Morgon TV på SVT1. Jag hade just lyssnat några minuter på Rix Morgon-zoo där Titti föreslog att de skulle spela en MJ-låt. Det verkade lite ovanligt (med tanke på att de spelat Alexander Rydback nonstop sedan jag flyttade hit!) men jag fäste inget avseende utan stängde av halvvägs och slog på nyheterna.

Där de i TV-soffan talade om MJ. I dåtid. Vad han betytt. Vad han gjort. Sakta började jag ana ugglor i mossen. Jag vågade knappt andas och datorn har väl aldrig startats upp långsammare. Till slut kunde jag klicka in på Aftonbladet.se - och få farhågorna bekräftade.

Det kändes märkligt. Overkligt. Inte bara för att han om endast ett par veckor var tänkt att sätta igång sin avslutningsturné. Den som jag själv faktiskt var planerad att se i februari nästa år.

Märkligt, nu får jag inte chansen att uppleva denna ikon live.

Men musiken kommer ju leva vidare i många, många tidsepoker framöver. Och MJs ande. Faktiskt. Och vill man få en dos av stämningen så kan man ju alltid besöka någon av världens alla "Thriller live"-föreställningar. Jag var på en ifjol och det var riktigt, riktigt bra. MJ lever definitivt vidare mitt ibland oss.

Mitt starkaste MJ-minne? Ja, jag kan inte hjälpa det, men det där dataspelet "Moonwalker" ligger främst i huvet. Den där man ÄR Michael Jackson och kan både moonwalka och ta sig i skrevet med ett "Aaaooooh" medan man dödar skurkar. Och hade spelhistoriens bästa soundtrack! Undrar vilket upphöjt kultstatus det spelet får nu...

R.I.P MJ

No comments: