21 June 2009

Kulturfyran om deckare och filmcensur

1. Vilken eller vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Jag ska strax avsluta en bok jag köpte på midsommarafton, sen ska jag läsa klart "Kafka på stranden" av nån japansk författare, Copperhead (tvåan i Starbucks-serien) innan jag tar tag i trean "Rebel" åsså har jag bara läst ett kapitel ur "Phantom of the Opera", jo, och så ska jag läsa "Bokhandlaren i Kabul". Sen har jag inga planer!

2. När passar det bäst att läsa deckare, när regnet öser ner eller under ett parasoll på stranden? Eller på tåget? Eller någon annan stans?
Vet du, jag är inte så förtjust i deckare. Tror jag förläste mig på Hassel-serien och miljoner andra polisdeckare när jag var yngre... Nu känns det som att jag "kan" konceptet och blir bara cynisk och uttråkad.

3. Vad tycker du om filmcensur?
Att det är förlegat. Men att man bör rekommendera filmer för olika åldrar. Och är de grova på nåt sätt så är det bara att sätta 18-årsgräns/15-årsgräns på dem - oklippta. Sedan kan man ju klippa om vissa så att man får en Barn-version och en Vuxen-version. Om man vill. För jo, allt passar inte för barn i olika åldrar, anser jag. Vissa saker kräver en viss mognad.

4. Finns det någon film som du tycker är så hemsk att den borde inte släppts alls?
Var det inte en film där man inte visste om övergreppen var spelade eller på riktigt? Tror jag läste om det för ett antal år sedan. Vad den nu hette. Den kändes sjuk. Men annars känner jag inte till någon.

No comments: