3 September 2009

Övningsuppgift 1 i Mammaskolan

Uppgift: Sitt akut barnvakt åt kompisens nyfödda bebis.

Teori: Förvisso var det flera år sedan jag tog hand om barn, men jag är inte helt oerfaren och det praktiska löser sig alltid. Sunt förnuft brukar räcka långt och här ses en chans att pröva mitt berömda lugn i nödsituationer i ny miljö.
Metod: Lyssna noggrant på information om matrutin, blöjrutin och inte minst tips på glädjeförhöjningar.
Handlingsplan: Ja, vad gör man med en nyföddis?? I några minuter satt jag faktiskt där och tittade rakt fram, lite rådvill - tills jag kom på att man ju kan vyssja och prata och titta i speglar och ligga på lekmatta och förundras över hur han långsamt inser att han kan boxa mjukdjur med händerna och sedan roas av när han tycker det är jättekul.
Problematik: Två incidenter. Först en Hick-Incident där grabben blev otröstlig när det där otäcka inte gick bort. Men grabben löste det, för när han skrikit sig trött så försvann hickan också. Nästan incident var en Mat-Incident. Grabben gick från nöjd till utsvulten-på-gränsen-att-dö på tre sekunder - och då kunde jag inte fixa fram käk snabbt nog. Med den utsvultna stackaren skrikandes så såg jag dessutom till att försena maten ytterligare genom att tappa locket till tillbringaren - så att det skvätte vatten över halva köket inklusive mig själv... "Jag kommer, NN, jag ska bara torka rent skåpluckorna" var en uppmaning grabben gav blanka katten i. Allt väl när sölmoster äntligen kom med flaskan dock.
Resultat: Grabben lever och mår efter omständigheterna bra. Jag däremot måste vara lite sjuk - för jag ville ta med honom hem och behålla honom!
Slutsats: Visst klarade jag att behålla lugn även i denna situation. Något lustigt hände dock på resan dit. Jag var inte alls orolig över det praktiska, faktiskt inte riktigt ens över om något skulle hända, alltså det själva praktiska i nödsituationen - men däremot slog Ansvaret ner som en blixt från himlen. Han var ju Mitt Ansvar. Det var läskigt. Det var nog bara en försmak till vad som komma skall...
Betyg: Frågar man grabben är han nog inte glad över att jag inte kunde ta bort hickan eller att jag inte kom med mat inom fem sekunder, så han ger nog en 2:a. Jag tycker dock att jag bör premieras för att jag behöll lugn när köket och jag själv var genomvått så jag ger mig själv 3,5.

3 comments:

Puman said...

Vad 17, du lämnade ju tillbaka en hel unge vid liv, det är värt högsta betyg i min mening. Vete katten om jag skulle fixa det (å andra sidan vet jag ingen som är galen nog att anförtro mig barn man inte kan diskutera med).

Jenny said...

Vad bra, då har du tagit examen och är redo för en ett- och ett halvtåring nästa gång!

Carina D said...

Oj, jag som tyckte det var skönt att INTE behöva diskutera med ungen! =) Tänk att ha behövt TJAFSA med honom också medan jag torkade golv!

*skratt* Jaså krävs det inte mer för att klara testet?! Ska bara stretcha så är jag beredd på nya utmaningar sen! =) Övning 2 - Pass av liten unge som rör på sig...