23 September 2009

Glöm inte byråkraterna när du byter land!

Lär av en som just nu sitter och fyller i formulär för glatta livet.

Jag visste att jag skulle anmäla till Skatteverket när jag flyttade utomlands, och sedan anmäla om/när jag flyttade tillbaka. Jag visste också att jag "borde" kontakta Försäkringskassan och CSN. CSN har jag skuld hos, så dem kontaktade jag. Men jag hade inga bidrag, avsåg inte söka några heller och visste redan när och hur jag skulle omfattas av Skottlands socialförsäkring så jag sket helt enkelt i Försäkringskassan.

Skatteverket "ska" man ju kontakta så fort man sticker, men jag tänkte att även om jag avsåg att stanna permanent så vet man ju aldrig. Så jag beslutade att bara dirigera posten till mina föräldrar och vänta något år. Ja, och så kan ni ju gissa... tiden gick och det tog två år innan jag fick tummen ur. Då blev jag officiell emmigrant.

Och allt var frid och fröjd för jag både jobbade och bodde i Skottland och visste att jag omfattades av deras regelsystem.

På nya jobbet har jag IDAG fått en finfin repetition - och fördjupning - på reglerna för när folk flyttar kors och tvärs både inom EU och utanför. Och helt plötsligt blev den webbaserade utbildningen extra intressant - när jag upptäckte att jag var Värsta Bästa Studieexemplet! Och att jag glömt/ignorerat något...

Som jag skrev ovan så kontaktade jag inte Försäkringskassan när jag flyttade, för jag tyckte inte att det spelade någon roll. Fair enough. De fick meddelande när jag väl kontaktade Skatteverket så då avregistrerades jag.

MEN... tydligen kunde något med pensionen påverkas när man inte avregistrerades direkt. Å andra sidan påverkas det oavsett när jag försvann ur systemet och det är något som det diskuteras och tvistas om inom hela EU eftersom folk förlorar pension när de flyttar runt, samtidigt som ingen ännu vet vad som kommer hända när vår rörliga generation faktiskt går i pension och alla pensioner från alla länder ska betalas ut... Så jag känner mig inte ett dugg orolig - det kommer bli som det blir och det verkar ändå som att man gör bäst i att teckna en privat pensionsbesparing.

OCH... en hemlighet... OM jag hade återvänt inom kort för att jag inte hittat jobb där borta i Skottland så hade jag fått gå igenom en låååång utredning för att kunna bli inskriven igen. Trots att jag aldrig bytte land! Så i ärlighetens namn så känns det som om jag gjorde rätt som avvaktade. Tydligen gick det inte att bara ringa några månader senare och säga "jag är tebaks" och få dem att kryssa i någon ruta.

Varför vi nu kommit till anledningen till formulärifyllandet;

Nu när jag flyttat tillbaka till Sverige så räckte det inte med att kontakta Skatteverket och skriva in sig igen. Man måste kontakta Försäkringskassan och skriva in sig där också!

I våras kollade jag faktiskt upp vilka papper jag borde ta med mig till Sverige och försökte samtidigt reda ut hur jag var försäkrad under tiden jag sökte jobb i Sverige. Men till slut blev jag så sur på hänvisningar hit och dit och svävande svar så jag tänkte att det nog löser sig.

Ni kan ju därför ta detta råd, nu när jag är så snäll och klargör det hela, och om möjligt se till att ni har pappren iordning redan på förhand.

OM DU JOBBAT INOM EU/EEA
1) Och tänker börja jobba här så behöver du ta med intyg E104, som behövs om du senare behöver sjukpenning.
2) Om du är arbetslös när du lämnar "utlandet" så måste du vara inskriven på deras Arbetsförmedling och så behöver du intyg E301 när du kommer och skriver in dig på svenska Arbetsförmedlingen och sedan registrerar dig på Försäkringskassan. Annars blir det knas om du blir sjuk.
3) För att skriva in dig hos Försäkringskassan printar du ut formulär 5456 från deras hemsida, alternativt ringer och får den hemskickad. Om du har nytt jobb i Sverige, glöm inte att bifoga anställningsbevis.

Sedan kan du sitta med armarna i kors och vänta medan hela kalaset utreds. Och DET tar tid! En handläggningstid på 3-6 månader är tydligen inte ovanligt...

Dessutom kan jag förvarna dem som jobbat i Storbritannien. När du fyllt i ansökningsformuläret för E104 (Mer info:http://www.hmrc.gov.uk/cnr/osc.htm) så ska du bifoga P60, P45, senaste lönespecen + lönespecen för Mars månad för alla jobb du haft under de senaste 2 åren. Jag nämner detta så att du kan börja leta efter allt redan nu...

Det är detta pappersarbete jag just avslutat. Så nu ska jag skicka brev både till Storbritannien och till Försäkringskassan. Så att jag åtminstone ligger i systemet den dag jag skulle bli sjuk.

Ja, och sker det innan jag har jobbat ett år i Sverige, och därmed har en svensk årslön att redovisa, så kommer nästa roliga överraskning. Då ska de (FK) nämligen räkna ut vilken inkomst de ska basera sjukpenningen på, i en värld där man kan få tillgodoräkna sig vad man tjänat utomlands, om, men... Och den utredningen har jag förstått kan ta lika lång tid! Men hur proceduren går till får jag återkomma om. Det ska jag nämligen lära mig imorgon.

3 comments:

Anonymous said...

Min första tanke när jag läser det här är: Oj, vilken tur att jag har stannat i Sverige. Måste det verkligen vara så krångligt? Man undrar...

Inser att när min son åkte till Skottland så visste vi ingenting om varken det ena eller det andra. Han bara åkte. *s* Skönt att vara 19 år och inte ens fundera på vilka ställe man ska anmäla ditten och datten till.

Carina said...

Jag vet. Verkar typ som att det enda man tjänar in på med EU är att man inte behöver söka uppehållstillstånd... fast det känns ju som en skitsak i sammanhanget, ha, ha.

Anonymous said...

Dom är mycket efter i England. Har du tur får du dina papper tillbaka eller så har dom efter ett halvår tappat bort allt. Dom verkar inte ha datasystem utan gör allt manuellt. 1800tal fortfarande. tragiskt system.

fast nu börjar ju sverige gå bakåt också 13 veckor handlingstid på akassan bara för att dom ens skall kolla på papperet man skickat dit.