18 September 2008

Kulturfyran om Coldplay och så

Dags för en paus och veckans kulturfyra.

1. Gillar du Coldplay?
Ja, det måste jag säga, även om de ibland kan vara mer än lovligt trista. Och lyssnar man på ett helt album i sträck smälter låtarna samman och låter likadant - lika sövande... Plockar man däremot ut favvosarna så är de toppen! Just nu kan jag inte vara tyst när jag hör "Viva la vida" - eller ens när jag tänker på den! "Hear Jerusalem bells are ringing, Roman cavalry choirs are singing...."

2. Om du skulle placeras på en öde ö ett år och det inte fanns Internetuppkoppling och inga mobiler, men du hade en mp-spelare där du fick plats med tre skivor. Vilka skivor skulle du ta med dig?
Tror vi måste täcka in olika behov här. Vi behöver en lugn, en upbeat/bra och en blandad som man kan sjunga med till. Och jag antar att jag inte får fuska och säga "mina 3 blandskivor"? Hm, ok.
1) Tänkte först säga Tubular Bells II - Mike Oldfield, men kom på att Celtic Circle 2 är dubbelskiva! Touché! De blir min lugna skiva.
2) An end has a start - Editors. Inte en dålig låt, lovar!
3) Efter lång betänktetid: Absolute Schlager Classics. Med risk för att göra mig själv galen, men jag tror det var tre skivor (två svenska och en utländsk) och DEN ska man väl kunna sjunga med till!

3. När jag såg REM blev jag positivt överraskad, de var bättre live än på skiva, tyckte jag. När jag såg Van Morrison var det tvärtom. Han är bättre på skiva än live. Har du någon sådan upplevelse, att någon artist var bättre eller sämre live än på skiva?
Athlete var en grupp jag tyckte var "schysst" fast växte till att vara helt suveräna live. När jag lyssnade på skivorna efteråt lät de "platta". Det går över med tiden dock, när man vänjer sig igen... Jag vet inte om jag skulle vilja säga 'bättre' live/skiva men när jag såg Westlife kändes som om det kvittade hur jag lyssnade på dem för de lät likadant. Kanske blir så med stiliserade band.

4. Nästa vecka är Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Tyvärr hinner jag inte åka dit i år. Ska du dit? Om du ska dit: berätta gärna om någon programpunkt du ser fram emot där.
Eh? Ska inte dit. Nästa vecka ska jag till Stockholm! :o)

No comments: