26 October 2006

Nya skollagen - nar togs den gamla bort?

Nar jag gick i plugget pa 80/90-talet sa blev storande elever utskickade i korridoren, lappar skickades hem till foraldrar for paskrift, sjalv har jag suttit igenom bade en och tva kvarsittningar och lararen hade hela oversta katederladan full av artror, freestyles och haftmasseklumpar. En kille fran grannskolan blev flyttad till var skola for att spracka ett gang (han blev kung i vart varstinggang istallet...), fast det skedde sakert i samrad med foraldrarna, och bade i nian och i gymnasiet stod antalet franvarotimmar (giltiga samt ogiltiga) pa betyget.

Sa efter att ha last Aftonbladets artikel idag sa undrar jag; nar andrades detta?!
Vilka repressalier har skolan haft att leka med den senaste tiden da?

Det gick inflation i kvarsittningarna nar jag gick pa mellanstadiet. De provade samtliga konstellationer och det var hart nar omojligt for en elev att ga ett lasar utan att behova sitta kvar. Framforallt nar regeln "dubbel kvarsittning" infordes. Du fick sitta kvar dubbla antalet minuter du var sen. Lararna inforde detta for att fa bukt med alla som ramlade in sent efter rasterna. Resultatet blev en hel skock ungar som stod inne i kvarsittningsrummet och stampade i tva, fyra, sex minuter... Forst efter tio minuter kunde vi som sett till att bli pakomna med vattenpistoler i biblioteket gora vara laxor ifred. Fast kvarsittningen var oftast 30 minuter, sa nar lugnet ater lagrat sig sa var det dags att ga hem. Nej, vi tog inte kvarsittningarna pa allvar.

Maste anda framhalla att det ar uppfriskande med nyanserna i debatten i Sverige. Sa fort det talas om skolproblem har i Skottland sa debatteras det enkelsparigt om ifall man inte borde aterinfora baltet i skolan trots allt. Nyanserat, modernt, genomtankt...

No comments: