19 April 2008

Kulturfyran om Det Bästa inom konsten

1. Vilken är den bästa bok du läst, alternativt vilken bok har varit viktigast för dig? Berätta gärna varför eller vad som gör boken bra.
Jag tänker inte ange bästa boken, utan bästa bokserien. Tyvärr pladdrar Diana Gabaldon på alldeles för mycket om smådetaljer (vilket gör böckerna onödigt långa) för att hennes Fraser-serie ska vinna, annars är det en utmärkt romantiskt historieäventyr. Istället tänker jag framhäva Bernard Cornwells Sharpe-serie. Lysande äventyrsserie i 20+ delar om en brittisk soldat under Napoleon-kriget. Böckerna är mycket väl researchade, det är en bra blandning av äventyr och humor och även om det utspelar sig under ett krig så är det i princip bara ett slag per bok, resten är historier och äventyr under soldaternas "vardag". Böckerna är så medryckande att jag oftast läser ut dem på 2-3 dagar! Ingen annan serie har någonsin fängslat mig så, eller fått mig att läsa om böckerna så fort jag avslutat.

2. Vilken film har betytt mest för dig?
Sound of Music. Det var en av de första filmerna jag såg på bio (kan för mitt liv inte minnas om det var den, Annie eller ET för jag såg alla väldigt kort inpå varandra när jag var liten) och för mig så symboliserar den Film. Jag har sett den många gånger under mitt liv, Edelweiss var min absoluta favoritsång under mycket lång tid och den har poppat upp i alla möjliga sammanhang. Att inte nämna den i det här sammanhanget vore fel.

3. Vilken låt eller musik eller konsert, alternativit artist, har betytt mest eller mycket för dig?
Jag måste nog faktiskt säga Tomas Ledin... faktiskt... För hans sånger betydde väldigt mycket för mig under tonåren. Fast tro inte att ni kan gissa vilka sånger jag menar! En gån fyllde jag två 90min band med toppfavoritsånger - och inte en enda var någon av hans hits! "Delad strid känns lättare" har en alldeles speciell plats hos mig. Samma med "Annorlunda". Andra varma favoriter är "listen to your heart", "Something's missing", "A little love", "Eualias mamma" (ha, ha, den är kanon!), "Charlie Chaplin", "Lura gärna nån annan", "Only one", "Du och jag och sommaren", "Ensam om natten", "Just another fool". Och sedan är det en sång jag för mitt liv inte kan komma ihåg var den heter, den från någon av hans första album och går i princip ut på att huvudpersonen inser att istället för att kvista omkring runt världen så kan han sitta kvar på verandan och se när hela världen kommer förbi hans hus. Kan inte ens minnas om den är på svenska eller engelska, fast jag tror att det är engelska... Oh, två av hitsen måste jag faktiskt nämna; "Snart tystnar musiken" och "En del av mitt hjärta".

4. Vilket konstverk eller bild är viktig för dig?
Peter Grahams "Wandering Shadows" har verkligen fångat hur en bergsvandring känns, upplevs, är.

No comments: