21 January 2004

One down, more to go...

Polisens nya dum-dum kulor är bevisligen i bruk nu. Jag har sagt det förut, men det tål att repeteras: Det här är pinsamt. Pinsamt, Sverige!

Nej, det står ingenstans att dessa inte får användas nationellt. Det står bara i Geneve-konventionen att de inte får användas vid internationella, väpnade konflikter. Anledningen: de orskakar för stort onödigt lidande. Hur de fungerar? Jo, ni vet såna där plaströr man sätter i hål i väggen innan man skruvar i en skruv? Typ så. När kulan penetrerar kroppen expanderar den och orsakar alltså större skada än vad kulan är stor.

Vad man bör ha i åtanke är att det oftast inte är kulan i sig som orsakar störst skada i kroppen. Det är "sekundära" skador. T ex när kulan träffar ben, vilket blir till tusen små sylvassa flisor som av den kraftiga stöten flyger iväg inne i kroppen och skadar än mer skada. Även en liten kula kan orsaka stor skada på detta sätt, ni kan ju tänka er riskerna med en kula som är ännu större!

I min illusioriska värld hade jag inte höjt på ögonbrynen om någon aristokratisk meta-stat eller militärdiktatur dragit den logiska slutsatsen, förutsatt att de ratificerat konventionen, att "hö, hö, vi får inte skjuta våra fiender med dessa, men grabbar, hö, hö, det står ingenstans att vi inte får skjuta våra egna medborgare". Men när Sverige gör det. Sverige! En FN-tjänsteman som undervisade oss i Public International Law ifjol sa vid ett tillfälle; "On the international stage the roles are as clear as in an action-movie. First you have the rule-breakers, who do anything they want and gets away with it, in every international case that's USA. Then you have the good guys, who always know what's right and wrong, acts in a good way and are loved by everyone, that's Sweden and Canada. They're like the World's good conscience, sort of." Denna FN-tjänsteman sitter nog fortfarande med hakan nere vid knäna.

Finns det ingen lag om vilka vapen och typ av ammunition som är tillåten nationellt? Varför är denna kula isåfall tillåten till något annat jakt? Lyssna gärna på Jan Guillous inlägg på Aftonbladets sida om varför man använder denna kula vid jakt - för att döda fortare! Har inget parti motionerat om att förbjuda denna ammunition även nationellt, eftersom vanligt sunt förnuft och etiska hänsyn tydligen inte räcker?

Personligen känner jag stort obehag inför Sveriges utveckling mot grövre vapen inom polisen. Skurkarna är inte korkade, de kommer såklart inte beväpna sig med kniv om de riskerar att få en dum-dum kula i kroppen. De vill nog gärna skjuta först i det läget. Är det vår på gränsen till besatthet av USA som bidragit till detta? Varför har vi inte sänkt blicken till ett samhälle mycket mer likt vårt både i struktur, utveckling och mentalitet - Norge? Vi borde väl åtminstone hållt oss inom Europa och tittat på Storbritannien? Eller är Rikspolisstyrelsen rädda för vad de ser; En fungerande poliskår där ingen vanlig, patrullerande polisman har några vapen alls.

No comments: