19 May 2007

God Jul - tomten ger sig upp i bergen

Ja, vad ska jag saga? Snygg gron Marmot Precip-jacka i ratt storlek, arets modell, kostar £70, en tomterod i storleken storre, tidigare modell, var nedsatt till £40. Jag maste erkanna att jag funderade i en timme, men grabben pa Tiso menade att vad gallde egenskaperna sa var det ingen skillnad mellan modellerna och 'taltet' var inte storre an den redan for stora jackan jag har, sa...

Kan jag spara £30 av pengarna jag anda inte har sa ar det klart att jag gor det! Ser ni nu farbror jultomten i de skotska bergen sa ar det bara jag!

Och redan imorgon far jag veta om jag gjort ett bra kop. Vadret ska vara lika uselt som idag (duschregn, osregn, sprayregn, regn och stark vind med chans for uppehall framat kvallen) - och jag ska ut och vandra. Har redan kopt bussbiljett och resan gar till Inverarnan precis vid norra 'toppen' av Loch Lomond. Berget heter Beinn Cabhar och ligger bakom Drovers Inn.

Forhallande kunde inte vara battre for att testa de senaste inkopen. Forutom jackan sa har jag - antligen! - hittat ett par knahoga "gaiters" (mina ar grona och matchar byxorna) som faktiskt sluter tatt kring skorna. Gaiters ar skydd man satter runt smalbenen med rem under foten for att halla benen torra i blot undervegetation och nar man klafsar genom traskmarker och lera. Dessutom, om de sluter tatt, sasom mina ankelkorta gor, sa kan man klafsa genom djup lera och forsar utan att det sipprar in i skorna. Kanon! De nya var dessutom busbilliga, £10, men det ar verkligen inte en vara som maste kosta skjortan. Mina ankelkorta var ocksa av billigaste market och efter fem ar gor de fortfarande sitt jobb perfekt. De ar bara for korta for att jag ska vara nojd i alla lagen.

Jag har aven - ocksa antligen - kopt en vattenblasa (£19 for 3l). Det ar en 3l plastpase med slang. Man har pasen i ryggsacken och leder en slang fram over axeln sa att man bara kan stoppa munstycket i munnen och dricka narhelst man vill. Jag har sedan lange ruttnat pa att behova stanna och ta av mig ryggsacken for att komma at vattenflaskorna varje gang jag vill dricka. Och det vill jag ofta alldeles for sent, d.v.s. nar jag ar torstig. Kanner man torst har man redan hunnit 'torka ut', vilket paverkar orken och koncentrationen. Tricket ar att dricka hela tiden och halla ett jamnt flode. Vilket jag nu hoppas att jag kan. Dessutom, nar man slipper stanna upp varje gang sa kanske det t.o.m. innebar att man kommer fram fortare! Framforallt nar man har ett 'flow' och struntar i att stanna och dricka, vilket innebar att orken tryter och man efter ett tag lik forbaskat sniglar fram som en berusad anka, sa det hade sakert gatt 'fortare' om man stannat och druckit... Dessutom, dricker man inte ordentligt sa far man huvudvark pa kvallen / dagen efter. Den kan jag vara utan.

3 comments:

Anonymous said...

Jag är ju såndär nybörjare och förstår inte allt med vandring. Uppenbarligen - men är det inte vettigare med en tomteröd jacka om man druttar över en kant och blir liggandes?
Då kommer ju nån förr eller senare få syn på en. Är man snyggt skogsgrön kan man ju bli en permanent inslag av terrängen innan nästa person (i tomteröd jacka) faller på en och man äntligen kan bli hittad. Eller?

Anonymous said...

Ha ha ha, jag instämmer med Kinna...ha ha ha, sambon sa faktiskt samma sak. Han har en organge LOWE Alpin (tydligen fint och dyrt märke, jag har ingen koll) men sambon säger att det är strålande när man åker skidor, dels för att man syns i backarna men framförallt utanför om man nu skulle hamna där....frivilligt eller ofrivilligt. Själv har jag en tomteröd skidjacka....

Carina said...

Helt klart en poang. Och nagot jag kom att tanka pa mitt dar ute i vildmarken i sondags... Forvisso ar det lattare for dem att se "oj vad sakta den dar roda dutten ror sig..." men a andra sidan sa syns man ju faktiskt om man hanger och dinglar pa en klipphylla...

Nu efterat har jag f o BARA lovord for tomtejackan! Mer om det i bloggen, som kommer 'snart'.