14 May 2007

Man SKA ta saker ur sin kontext ibland

Ibland maste man faktiskt ta nagot ur sin kontext for att riktigt 'se' det. For tillfalligt spekulerar jag i att kopa bade ett "hardshell" och ett "softshell". Det forra ar en regnjacka (som star emot regn och vind men samtidigt andas och ar latt och tunn nog att skyffla ner i ryggsacken) och det senare en mjukare jacka som kan fungera som jacka nar det for kyligt for forsta lagret klader men for varmt for sasongsjackan och for torrt for 'hardshell'et och som kan fungera som ett bra mellanlager vid behov. For tillfallet fungerar en fem ar gammal munkjacka fran Celtic-shopen som mellanlager och den ar naturligtvis inte optimal. Likasa ar min vatten- och vindtata jacka alldeles for varm for sommaren och tar for stor plats i ryggsacken.

Jag hittade ett "hardshell" som jag foll pladask for pa Tiso. Marmot Precip £70. I sammanhanget ar det ett av de billigaste alternativen som anda verkar uppfylla mina krav och visa pa kvalitet. Dessutom var den forbaskat snygg. (Det ar inte den i lanken, 'min' ar gron/gra.)

Det var inte lika latt att hitta ett "softshell". Dem jag fann i vandrartidningar/broschyrer saldes ingenstans i stan. Till slut fann jag North Face Apex Elixir pa Tiso - och om igen foll jag pladask. £90. Uppfyller mina krav, forbaskat snygg (den grona) och troligen mer anvandbar i bradrasket eftersom jag undviker regn sa gott jag kan. (Hm, for att jag inte har en tillrackligt bra jacka...) Dessutom ligger den i den billiga regionen.

Men. Det var nu jag tog jackan ur sin kontext. £90 for en jackjavel! For er svenskar; det ar 1200 spann! Och det ar ingen superduperjacka som kan flyga, har inbyggd radio och kan forvandla sig till en moped. Det ar en fritidsjacka - om an oerhort vindmotstandig, star emot latt regn, lagom varm for sommaren och som mellanlager nar det ar kyligare, snygg design sa att man kan ha den aven i stan, praktisk... den enda nackdelen ar att den inte har luva.

Men. £90. Det ar en investering, inget snack om saken. Jag har forvisso varit runt i varenda affar i stan, varenda en, och det ar det basta - enda - alternativet for mig och min planbok. Den enda billigare jackan jag hittade var en brun ful sak for £60. Det ar som sagt en investering, men kanske ar det anda en investering for framtiden. Celticjackan holl trots allt i 5 ar - utan att ens gora sitt jobb. Det finns sakert nagon billigare fleecehistoria som inte heller gor sitt jobb i regn, men... det ar nog dags att investera i kvalite och funktionalitet nu.

Se dar, dar forlorade jag objektiviteten igen. £90 for en jackjavel! Vi far se... nar jag satter in underverket i sin kontext igen sa ar jag radd for att jag koper den. Sedan har jag bara rad att vandra pa semestern. :-)

2 comments:

Anonymous said...

ärligt talat Carina tycker jag du ska ta den dyra jackan. Du vandrar så pass mycket att det är värt pengarna att ha kvalitetskläder, det är ju en annan sak om du vandrar en-två gånger per år, då kan man ha billigare alternativ för man märker i princip ingen skillnad iallafall. Men när man utövar en sport/hobby mycket är det bra att ha grejjor man litar på!!

Anonymous said...

Håller med Mimmi även om jag av princip hävdar att märkeskläder bara är ett sätt att lura av oss fattiga stackare våra sista slantar.
Köp, köp, köp, köp.... Det var Mammon som talade via min tunga.