4 May 2007

Skotska valet 2007 - vilken rysare!

Det gick att mata sig med vilken VM-final som helst; rostrakningen idag holl hela kontoret i ett spant grepp och varenda dator hade BBCs sida uppe for att folja stolsfordelningen. Det var hela tiden jamnt mellan Labour och SNP och da och da gick ett sus genom kontorslandskapet nar nagon drog ifran - och i denna match betydde det ca 3 stolars skillnad - eller hamtade upp.

Nu ikvall star det klart att SNP rockat baten ordentligt och visat att Labour inte kan vara saker pa sin maktposition. Fordelningen av de 129 platserna i Skotska Parlamentet ar som foljer:
SNP 47
Labour 46
Konservativa 17
Lid Dem 16
Ovriga 3

Detta betyder att inget parti ar i ensam majoritet. Det ska bli spannande att se hur den kommande koalitionen kommer att ta sig ut. Det spekuleras i en SNP/Lib Dem/Ovriga-koalition, men da maste en forhandling och en kompromiss till forst. SNP insisterar pa att de vill halla folkomrostning om Skottlands sjalvstyre, nagot Lib Dem sasom pro-union vagrar ga med pa. Man har 28 dagar pa sig att utnamna en First Minister, sa vi kan se fram emot ett par spannande veckor nu i maj.

No comments: