12 May 2007

Nu jaklar...

Jag har just slutat lasa en bok jag fick i fodelsedagspresent. Isprinsessan av Camilla Läckberg. Den var skitdalig. Och ruskigt illa skriven. Det var som att lasa en skoluppsats. Har inte forlagen editorer langre? Overtydliga meningar, tva meningar pa varandra som sager samma sak, fruktansvarda dialoger som var styltiga, onaturliga och/eller poanglosa. En dialog ska driva storyn framat, men precis som i en otranad skribents skoluppsats sa verkade flera dialoger ha blivit inslangda bara pa mafa, eller for att det 'borde' vara en dialog ungefar dar. (Vartenda 'hej' och 'hej da' fanns med!) Boken inneholl uppenbara faktamissar (en OS-match i hockey kan omojligt spelas 25/1 nar OS alltid borjar i Februari), spraket kandes onaturligt (det var som om forfattaren tyckte hon borde skriva alderdomligt nar pensionarer var med i bilden och slangkaftigt nar polisen var med, hur som helst kandes det inte akta) och i princip samtliga karaktarer pratade pa samma satt!

Vad som irriterade mig mest var att boken hade lovord tryckt pa bokomslaget.

Koparen visste naturligtvis inte (?) detta, men jag kunde inte lata bli att undra om hon kanske gav mig boken for att visa att faktiskt vem som helst kan fa en bok utgiven om de bara foljer sin drom och ser till att fa den fardigskriven. Kan den dar manniskan fa en bok utgiven sa kan banne mig jag!

Det ar bast jag kommer ihag detta sa att jag inte missar att tacka kompisen i forordet.

2 comments:

Anonymous said...

Ha ha, jag kanske ska låta bli att berätta att jag slukar allting av Läckberg, så kan du fortsätta tro att syftet med presenten var så som du spekulerar...
När det gäller deckare kan jag glatt acceptera vissa språkliga brister och faktafel, om storyn flyter. Och det tycker jag att den gör i Isprinsessen. Fast hennes senare är bättre. Lite som HP.

Jag ser dock fram emot att bli tackad förordet på din första utgivna bok!

Carina said...

he, he, nja, hon var inget for mig. Men det var kul att lasa nat nytt, for man vet aldrig! Nu har jag t ex - peppar, peppar - fastnat for en san dar klassiker jag aldrig nansin trott att jag nagonsin skulle makta med mer an en sida av. Laser "Jane Eyre" av Charlotte Bronte. :-o

Det ni! Och det ar SANT! Som sagt, man vet aldrig...

fast det ar ingen ide att tipsa om nagon Austin. Bronte ar ungefar vad jag klarar av at det hallet... Nasta bok far garna vara lite mer aventyrlig igen.