3 May 2007

Skotska valet 2007 - kanske har jag just rostat bort min rostratt...

3 Maj. Och det var dags att gora sin medb... jag menar, EU-medborgare-boende-i-ett-annat-land-eliga plikt och rosta i parlaments- och kommunalvalet. Som jag forklarat tidigare; eftersom Skottland inte ar en sjalvstandig stat sa raknas deras parlamentsval som ett "lokalt" val och darmed har jag som EU-medborgare rostratt.

Sa jag tog mitt rostkort och gav mig ivag till skolan vilken var min tilldelade rostlokal. Man har mojlighet att postrosta, men i sann brittisk byrakratisk anda sa ar det en procedur i sig sjalv. Forst maste man registrera sig fore ett visst datum och sedan maste man vanta pa papper som skickas till en innan man kan fylla i dem och ta dem till posten. Det var enklare att ga till vallokalen.

Vid grinden stod partirepresentanter och raggade sista-minuten-roster, precis som jag ar van vid. Inne i skolan blev jag hanvisad till ratt ko - efter vilken gata jag bodde pa - och efter ingen kotid alls lamnade jag fram rostkortet och fick mina rostsedlar. I Sverige ar vi ju vana att visa ID samtidigt, men Storbritannien har fortfarande inte riktigt svalt iden med foto-ID. Jag forvantade mig darfor att behova ta med nagon rakning eller bankutdrag for att 'bevisa' vem jag ar (namn och adress), men se det behovde jag inte alls. Rostkortet var allt de ville ha. Hade jag vetat det hade jag tagit med kompisens ocksa...

Tva val, tva rostsedlar. Efter moget overvagande hade jag bestamt mig for att rosta rodare an jag nagonsin trott att jag nagonsin skulle. Scottish Socialist Party. Sug pa den, ni. Anledningen ar helt enkelt att jag inte tycker den socialistiska samhallssynen ar tillrackligt representerad i de 'stora' partierna. Sa, aven om jag inte tror pa fri kollektivtrafik, vilket SSP basunerat ut fran lastbilsflak senaste tiden, sa haller jag med om en rad andra punkter och jag tror pa att varje stat, oavsett politisk dominans, behover en gnutta socialistisk ideologi for att ma bra. Jag hade en liten reserv i det grona partiet, eftersom miljomedvetandet ar minst sagt lagt i det har landet... Det jag beslutat mest bestamt var att inte delta i "unionsfragan", det tankte jag lamna over till skottarna sjalva.

Men.

Till parlamentsvalet ska man satta 2 kryss. Dels ska man rosta pa ett av de storsta partierna, dels ska man rosta pa ett utifran en hel rad partier. Det man rostar pa bland de stora partierna tjanar man ofta inte pa (om valkretsen ar relativt samstammig) att rosta pa bland den langa raden, for det partiet kommer bli representerat anda. Med tanke pa mediatackningen sa trodde jag att jag hade en bild av vilka de stora partierna var och jag funderade mest pa ifall jag skulle rosta SSP och SSP (eftersom det ar ett sa litet av de stora partierna att de inte skulle fa dominans) eller sprida rosten mellan SSP och De Grona. Det bidde intet.

De stora partierna var ynka 5 i antal; varken SSP eller De Grona var till min forvaning, maste jag erkanna, listade. Av dessa 5 var 4 otankbara:
# Det kristna partiet fanns inte pa varldskartan och strok sig sjalva jattedefinitivt nar jag i veckan fick ett brev dar de bad mig tanka pa samhallets basta och "rosta pa en politik som uttryckligen foljer bibeln" och bad mig rosta for deras "ratt att tala om for en skolpojke som deklarerar att han ar homosexuell att det ar en grov synd" (en ny lag har just sagt att detta inte far undervisas). Jag rostar for att pojken ska fa alska vem han vill och de bibeltrognas vanner far fiska i nagot annat vatten.
# Hade valet statt mellan Labour och Tory (de konservativa) sa hade jag rostat pa Labour vilken dag som helst, men de har en samhallssyn och manniskosyn jag inte haller med om sa nar andra val finns sa slipper jag valja mellan magsar och kolera.
# Lib Dem (liberal-demokraterna) skramde bort mig med deras kriminalpolitik som i princip raknat upp allt jag inte, inte, INTE tror pa inom det omradet (name & shame, utokad ratt for polisen att ge direkta boter, ASBOs, langre fangelsestraff i redan overfulla fangelser...) och i princip verkar de sta mellan Labour och Tory, vilket ar pa fel sida om Labour i min bok.

Ja, sa det fanns bara 1 alternativ kvar. Vilket innebar att jag inte gavs nagot alternativ. Jag var tvungen att rosta pa SNP (Scottish Nationalist Party). Och darmed tog jag stallningen jag inte velat ta. Gar det nu sasom manga tror och SNP vinner, ja, da finns en risk for att jag just rostat bort min egen rostratt. For hogst pa deras dagordning star en stravan for Skotsk sjalvstandighet och de har sagt att de vill ha folkomrostning redan fore 2010. Och om folket sager ja och om Skottland blir en sjalvstandig stat. Ja, da far jag inte rosta till parlamentet mer. Snacka om att jag var kluven innan jag plitade ner krysset!

Men en sadan bagatell holl mig inte tillbaka manga sekunder, och sedan kryssade jag for SSP ocksa. I kommunalvalet var det sa finurligt att man fick en rad partier och sedan skulle man rangordna vilka man ville rosta for! Man markera hur manga eller hur fa man ville. Markligt nog, enligt samma logik och uteslutningsmetod som i parlamentsvalet, sa rangordnade jag blott 4 partier. Det var sakert 10 blanka rutor kvar.

Fast vi far val se hur lange de ar det. Nej da, jag har ingen anledning att tro att kontrollanterna skulle fa for sig att fuska pa nagot satt. Men man vet aldrig. Och valsedlarna fylldes anda i med... blyerts! Joda, mina damer och herrar, blyertsrostning var just vad det var. Att inte behova visa ID var val en sak, men att rosta i blyerts var anda nagot jag aldrig i min vildaste fantasi trodde att jag skulle se. Framforallt inte i ett land som blir forvirrat galna om man fyller i en ansokningshandling med bla kulspetspenna istallet for forordat svart.

Nu ska vi bara se hur det gar...

No comments: