7 July 2008

Är du i bättre form än vad du tror?

Frågan är relevant, för när jag fick mig en ordentlig medicinsk genomgång i samband med operationen så visade det sig att jag hade toppenhälsa. Blodtryck, hjärta, lungor, urinprov et c, et c - allt visade toppensiffror och som läkaren sa; "förutom knät så är du i toppform".

Det, kan jag säga, kändes det inte som. Inte efter att ha hoppat på kryckor större delen av året hittills och p.g.a knät varit immobil. Jag ska inte ljuga heller, för stillasittandet (och troligen besvikelsen över att få planer spolade) satte spår på dieten också och jag har sedan i vintras gått upp 7kg, även om det är på väg neråt igen.

Men, som läkarna på överviktsenheten på Huddinge sa; "det är bättre med en hälsosam tjockis än en ohälsosam tunnis". Och det är ju lite av mitt signum, att vara både mer sportig och hälsosam än vad mitt BMI och kroppshydda kanske antyder. Jag är trots allt alldeles för kort för min vikt.

Kvittot på att allt inte gått åt skogen - troligen ett resultat av att jag har en bra grundkondition efter många års idrottande - kom när sköterskan tog min puls och spontant sa:
"Du är rätt sportig, va?"
Det kunde jag inte påstå för tillfället, men de tog pulsen vid olika tidpunkter under olika dagar och den låg mellan 45-49 slag i minuten. Fan, det är ju bra!

För att dubbelkolla så kollade jag upp en medicinarsida. MedlinePlus. Här är "typiska" pulser för olika individer;

For resting heart rate:
Newborn infants: 100 - 160 beats per minute
Children 1 to 10 years: 70 - 120 beats per minute
Children over 10 and adults (including seniors): 60 - 100 beats per minute
Well-trained athletes: 40 - 60 beats per minute

Jag minns när vi kollade pulsen på högstadiet en gång. Jag hade runt 45-50 då också och läraren sa att ju lägre man hade desto mer vältränad var man. Gunde Svan hade 35.

Hela den här läkarundersökningen gav mig precis det besked jag behövde höra.
Jag är helt ok!
Trots allt.

1 comment:

Kinna said...

Grattis! Klart du är ok, du är till och med toppen. Så bra att du har det statistiskt nu också ;)

Hoppas knät läker snabbt nu. Synd att jag inte är kvar, annars hade vi kunnat sjunga resten av Sound of Music.