30 December 2008

Kortsiktig vinst ger bakslag i smitnings"olyckor"...

Aftonbladet rapporterar om hur varken Försäkringskassan eller CSN driver in sina lån från svenskar bosatta i utlandet. Jag förstår problematiken för det är tidsödande, i många fall byråkratiskt och därmed dyrt för instituten att gå utomlands och försöka få tillbaka pengar. Jag undrar däremot om utlandssvenskarna förstår att för de allra flesta av dem så kommer det slå tillbaka mot dem när de en dag återvänder till Sverige.

För troligen gör de flesta det. Innan jag flyttade till Skottland så var det en artikel i DN, tror jag, om hur svenska akademiker "flydde" utomlands. En taleskvinna från JUSEK tog dock det hela med jämnmod, för hon menade att statistik visade att en övervägande majoritet (vill minnas att siffrorna var uppe i 80-90%) återvände inom fem år. Hon menade att de bara var ute på ett litet äventyr, ungefär.

Jag flyttade över med intentionen att stanna för evigt, att slå mig ner och rota mig i Skottland. Ändå har tanken att inte fullfölja betalningar inte ens slagit mig. Å ena sidan har det väl med min moral och pliktkänsla att göra, å andra sidan är det väl tanken att jag faktiskt lånade och å tredje sidan - tänk om jag trots allt, av någon anledning, en dag måste flytta tillbaka?
"Välkommen hem, Carina, du är nu skyldig oss 250'000, det hade kunnat vara 52'000, men du har ju inte betalat de senaste femton åren... Oh, och nämnde jag att det tillkommer ränta på det?"

Jo, så jag har fortsatt betala - även om det nästan renderar en story i sig för det är minsann dyrt att föra över pengar även inom EU (200-500kr) och krångligt med blanketter och långa koder som under inga omständigheter får vara felaktiga. Nåväl, jag har en snäll mor och två brittiska bankkonton så jag löste det ju smidigt genom att skicka över ena kortet till henne och enkelt sätta upp månatliga överföringar istället. Gratis.

Och se på farao och hans mostrar, men nu har jag varit här i nästan fem år och... som det verkar så får den där kvinnan troligen rätt, även i mitt fall faktiskt. Jag har ett litet bakslag att se fram emot i alla fall, förresten, för jag har både nya och gamla CSNlånen och missförstod vilka uppgifter de baserar gamla lånet på när man inte längre har svensk inkomst, så jag ligger ett år bakom. Fast det slår åtminstone inte lika hårt som om jag struntat i att betala över huvud taget!

No comments: