25 July 2009

Harry Potter-landet i norr

Aftonbladet ger idag några fesljumma tips på var man kan besöka Harry Potter - i England. Men jag känner att det är på sin plats att göra ett tillägg till artikeln, för hela världen vet ju att Harry Potter Land ligger längre norrut - i Skottland.

Visst skulle jag vilja behålla hemligheterna för mig själv, men å andra sidan är jag smärtsamt medveten om betydelsen av turism för Skotska landsbygden. Så av den anledningen tänker jag tipsa om en weekend i Harry Potter Land.

Fredag: Besök Edinburgh, där J.K Rowling bor. Om ni vill kan ni leta upp Nicolson Street och spana in restaurangen China Buffet King, som förut hetter Nicolson Café. Det var där hon satt och skrev på första Potter-boken. Det finns en plakett på huset som skvallrar om detta. Vet i och för sig inte om det fortfarande är en Kina-restaurang, för huset var till salu tidigare i år. Någon surrade också om ett café som heter "The Elephant House", så jag antar att man kan besöka båda.

Om inte annat torde staden i sig räcka för att hamna i magisk Harry Potter-stämning. Slott och medeltida gator, det är nästan så att man ser dementorer flyga runt bland hustaken och Hagrids djur smyga runt i gränderna. Och varenda människa på The Royal Mile kunde vara en förklädd trollkarl. Ni förstår när ni är där!

Lördag: Ta bilen och kör upp mot Fort William. På vägen kommer du först komma till utkanten av Rannoch Moor, ett kargt ödelandskap. Hade du här tagit tåget så hade du sett vad Harry och polarna såg genom tågfönstret i senaste filmen, "Halvblodsprinsen", fast du får samma karga utsikt bilvägen också.

Strax efter ett brant och dramatiskt bergspass i Glen Coe, men strax före vägens skarpa högersväng, så går en liten väg in till höger skyltad "Village of Glencoe" och troligen till "Clachaig Inn" också. Sväng av där och ni får inte mindre än TVÅ Harry Potter-ställen. Står man vid Clachaig Inn och kollar mot berget mitt emot, framförallt mot den utskjutande delen till höger så ser man stället där den där täckta bron vid Hogwarts i "Phoenixordern" spelats in.

Fortsätter man längre fram på vägen, i höjd med en liten sjö på vänster sida, så har man på bergssluttningen på sin högra sida Hagrids trädgård, som figurerar i nästan varje film. Det lönar sig faktiskt att gå runt den lilla sjön (står skyltat till en stugby) för att få bättre överblick. Du kan lätt se var både stugan och trädgårdslandet är, och i vilken skogsdunge som Harry Potter gömde sig i en scen.

Sov antingen här eller i Fort William.

Söndag: I Fort William åker ni förslagsvis in i Glen Nevis. När ni kommit längre in så ser ni i "slutet" av dalen hur berget på vänster sida skjuter ut omlott precis i "böjen" där dalen svänger år vänster. Kolla upp i skyn så kanske ni ser den flygande bilen som svängde runt just den här kröken! (Och får ni för er att ni ser Wallace i Braveheart så gör ni nog det för hans by låg här också.)

Fortsätt tills dalen tar slut och ställ bilen där. Ta på er ordentliga skor, förslagsvis vandrarkängor, och följ stigen upp genom bergsskrevan. Efter ca 30min kommer ni till en dal på höjden, en stor gräsmatta breder ut sig och vid bortre väggen faller ett gigantiskt vattenfall - om det nyss regnat. Den här dalen figurerar i flera av filmerna, framförallt som bakgrund i quidditch-matcher, så sent som i "Halvblodsprinsen" t ex, men den flygande bilen flög förbi här också.

Ta sedan bilen och kör till Glenfinnan en dryg halvtimme från Fort William. Det här stället förknippas nog mest av allt med Harry Potter. Av två skäl. Vid bilparkeringen finns en utsiktskulle som jag rekommenderar att man knallar upp på. Där uppe satt förresten Harry Potter i en bortklippt scen (finns på DVD:n) där han funderar över vem han är, tror det är i första eller andra filmen... Bakom kullen löper viadukten som Hogwarts Express åker över i nästan varenda film. Framför breder Glenfinnan-viken ut sig. Hogwarts hem. Det är här skolan ligger i filmerna. Främst på högra bergssluttningarna, men jag har upptäckt att det har en tendens att flytta på sig, höger, vänster, höger.... och i senaste filmen verkade det t o m ligga nästan vid utsiktskullen! Troligen för att man skulle få snygg utsikt.

Jag kan även rekommendera att åka tåg mellan Fort William och Glenfinnan, då får man åka över den där viadukten och känna sig som Harry Potter själv. Framförallt på somrarna då det finns chans att åka ånglok.

Dessutom, att åka runt bland de här ställena ger något för både vuxna och barn, Harry Potter-fan och inte. Jag rekommenderar denna Harry Potter-helg starkt!

4 comments:

equaltonone said...

Åh, du kan ju inte sitta och skriva såna här fina inlägg precis när jag längtar som mest efter att åka till Skottland på semester!!

Jag hittade din blogg för ett tag sen och har smygläst lite då och då! Tänkte att det var dags att säga hej och inte bara smyga runt!

/Lotta

Miriam said...

Me like. Har ju varit på flera av ställen med dig. Själv skulle jag utan diskussion flytta in i huset som ligger i närheten av vattenfallet...det enda frågetecknet är om man behöver helikopter för att transportera sig dit....ha ha ha...jag bara skojade, jag tar naturligtvis min nimbus 2000 eller lite flampulver.

Carina D said...

Kul och se dig, Lotta! Och kul att du gillar bloggen. Ha, ha, du kanske ska ta hinten nu då och boka biljett... ;-) Ehrm, har lust att göra detsamma!

Mimmi >>> Just ja, den där hutten! Hm, så kan vi öva till döddagar på att gå över den där repbron.... hrm.

Psst, när jag skaffat tält planerar jag att gå från Rannoch Station till Fort William, och dels sova vid en jättemysig sjö bland bergen OCH sova just där vid vattenfallet. Den kan få vagga mig till sömns. Eh, eller göra mig kissnödig natten lång...

equaltonone said...

Hej! Ja, fan vet..Nä,det blir inte i år. Jag var i Skottland för fyra år sen och har längtat tillbaks sen dess. Vissa av oss har visst bara det i oss...
Hälsa gärna på i min blogg! / Lotta