27 July 2009

Vad är sommarsvenskt?

Senaste veckorna har jag gått omkring som någon ny-turist och sett Sverige och Stockholm med en liten nyfiken återvändarblick. Vissa saker och företeelser man stöter på känns bara Så Svenskt, och jag frågade mig; "Om mina utländska kompisar kommer under sommaren, vad vill jag då visa upp?"

Fast sedan var inte frågan längre vad jag vill visa upp, utan jag började snarare fundera över vad de kan se och uppleva här och som är typiskt svenskt i jämförelse med var de kommer ifrån. Som att ge dem en bild av Sverige och Svenskarna utan att tvinga dem att se "Sällskapsresan" och "Änglagård". Och då är högtiderna (jul, påsk, midsommar) diskvalificerade.

Jag bestämde mig för en lista med 5 punkter:

* Allsång på Skansen. Karaoke i all ära, men är det inte väldigt folkhemssvenskt att samlas tillsammans och sjunga visor som man sällan stöter på förutom vid just allsång, eller möjligen midsommarafton. Och det fina med Allsång är ju också typiskt svensk-socialistiskt - ALLA kan vara med; gammal som ung, skönsångare och kraxande kråkor. Alla får vara med, ingen bryr sig om de är bra eller inte - poängen är att ha KUL.

* Parkteatern. Jag tror att det finns någon festival i USA som kör Shakespeare gratis, men jag tror generellt att det är rätt ovanligt med Gratis Proffsteater. Och Parkteatern är mer än bara ett besök på teatern, rättare sagt; det är inget teaterbesök. Det är en picknick i det gröna, en social samling på sommarängen med plockmat och alkohol(!)(som kan drickas i det fria, helt öppet, och även om det normalt sett inte är ok så är det ok just då...) och så får man underhållning av riktiga skådespelare och riktiga sångare/dansare. Var händer det annars?

* Skansen. Midsommar och julmarknad åsido, Skansen är full av gamla svenska miljöer, djur och traditioner. En crash course till Sverige, liksom. Och så blir det lättare att förklara Astrid Lindgren-Sverige med alla röda stugor och gamla stadskvarter att guida gästerna runt i.

* Kräftskiva. Eftersom festerna flyter runt hela sensommaren så räknar jag det inte som en högtid, och vad annat sätter flest myror i huvudet hos utländska besökare. Dekorera med hattar, dukar och solar med skaldjur på? De måste ju tro att vi dyrkar något slags skaldjursgud! Och det krävs en kräftskiva för att förså varför man blir så full av att käka skaldjur... För att inte tala om det exotiska i att dricka sprit, som det är, outspädd! Jag har flera skotska bekanta som fortfarande tror att jag bara drivit med dem när jag berättat att jag gjort det.

* Promenera genom skogen till badet. Fusk kanske, men här slår jag två flugor i en smäll, kanske t o m tre. Dels att ta med dem genom skogar och över ängar helt fritt, utan några staket och låsta grindar. Det insåg jag rätt snabbt i Skottland, att det är unikt. Dels kanske vi stannar på vägen och plockar blåbär, hallon och smultron - igen, helt fritt. Ingen markägare man stjäl ifrån, ingen man måste betala, det är bara att ta - och det finns mycket. Och dels kan vi lägga oss och sola och bada varhelst vi når vattenbrynet, i princip. Inga inhägnade badplatser, mycket få marker att inkräkta på och dessutom kan man bada i skönt vatten på hur många platser som helst! Ja, och en fjärde sak här i Stockholm. Trots att vi utgår ifrån ett tätbyggt område med höghus så är vi ute i spenaten i en fjärt.

Vad skulle ni visa upp? Berätta gärna antingen i en kommentar eller på er blogg. :-)

3 comments:

Anonymous said...

Lustigt, när jag läste det här inlägget så fick jag värsta dejavukänslan. Min dotter får besök från USA i veckan och vi pratade just om vad hon ska visa upp av vårt älskade Skåne för en amerikan som aldrig varit i Sverige förr. Vi pratade om naturen, om stränder på Österlen, om domkyrkan i Lund..sen kom vi på att det är svårt att vara turist i sin egen stad.../Natti Lotta

Carina D said...

Har ni varit i USA? Då kan man ju kanske utgå ifrån vad de INTE har. Som Eddie Izzard sa: "I'm from Europe, where history's from." Så allt äldre än från 1700-talet är ju exotiskt för dem! =)

Jag vet, man blir hemmablind till slut. Har fått besök förut och blivit helt ställd, för man tar ju allt för givet och "det" är trist och "det" är för turister... Och nånstans tror jag ju inte ens själv att Stocholm inte har NÅT att visa upp, ha, ha.

Lycka till!

Anonymous said...

Jag har inte varit där men tösen min har pluggat i Washington ett halvår. Men apropå allt som är gammalt så kom vi på att vi har ju Kulturen i Lund som verkligen visar gammalt!! Som sagt..så hemmablind blir man att vi inte ens tänkte på Kulturen...Ungefär som Skansen i Sthlm ju! Kanske det finns nåt i Malmö att visa upp också. / Lotta