29 July 2009

Kul med mördeg

Häromdagen fick jag för mig att baka en födelsedagspresent, en burk med småkakor. Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vilken sort så knådade jag ihop en mördeg (mjöl, smör, socker) och stoppade i kylen, för mördeg kan ligga till grund för mycket gott!

Exakt hur mycket fick jag klart för mig när jag tittade runt i skåpen i jakt på inspiration. Skulle jag göra syltkakor? Stockholmare (syltkakor med kristyr)? Nötkakor? Kokoskakor?

Det blev alltihopa. Dessutom såg den hemmagjorda müslin precis ut som en kaktillsats (olika sorters gryn, russin, nötter, pumpafrön, solrosfrön, torkade bananer, torkade persikor...) så det blev müslikakor också. Kanongoda, kan tilläggas!

Medan kakorna gräddades (och jag till min glädje upptäckte att kakorna inte flöt ut, vilket bekräftade misstanken om att det var det brittiska smöret som varit mysko de senaste åren!) så funderade jag vidare i kakspåren. Och insåg att man skulle kunna ha precis hur kul som helst med mördeg!

T ex:
* chokladbitar, apelsinskal och chokladbitar, nötter och chokladbitar, andra kombinationer med chokladbitar...
* hela nötter, krossade nötter, mosade nötter, olika sorters nötter, nötter inbakat, rullat i nötter...
* Blåbär, hallon, jordgubbsbitar, andra bärbitar...
* Krossad Marianne, Non Stop, turkisk peppar, geléhallon?
* Smaksätta med kakao, citron?

Ja, möjligheterna är oändliga!

Och nu när jag vet att man faktiskt kan göra småkakor, d.v.s. att det håller sig små och inte flyter ut till tunna tefat, så tror jag nog att det kan bli en kakburk till höst/jul också. Med allt möjligt smarrigt i!

Något att testa när nästa lågtryck kommer in över landet kanske?

3 comments:

Miriam said...

Gjorde du müslikakor...va mumsigt...själv uppskattade jag födelsedagspresenten liksom resten av familjen...jag gömmer mina kakor nu..he he he

Vet precis hur du känner dig med inspiration. Jag fick likadant ryck när jag köpte muffinsformen och insåg att med sockerkaksrecept som bas så finns det ingen gräns för smakkombinationer..än så länge är favoriten fortfarande rabarber och vit choklad.

Carina D said...

Jag är nyfiken på den kombinationen!

Som du säger, muffins är ju en annan kul bakform. Jag har testat olika jag med, strössel, bär, choklad, nötter, banan... Som du säger, möjligheterna är ju oändliga.

Kanske därför man inte tröttnar. :-D

equaltonone said...

men...nu blev jag ju sugen på kakor!!! Blir sällan sugen på att baka numera dock så det blir nog inga kakor :( /Lotta