10 July 2009

Radioplåga

För nästan ett år sedan fick jag en ny stereo. En modern, snygg sak med både ipod-dockning och - DAB. DAB var något jag aldrig hört talas om men det visade sig vara nya tidens digitalradio. Inte en sådan där man knappar fram kanalerna med knappar istället för en ratt, utan en helt ny teknologi. Kanalerna sänder inte via FM-bandet utan via något slags datasignaler. Som skillnaden mellan analog och digital TV, typ.

Hur som helst, antennen såg annorlunda ut och när man ställde in radiokanalerna slapp man sökning utan stereon hoppade ledigt från en station till en annan. Frågan var inte var på bandet kanalen låg utan om den sände för tillfället, så fort den sände (och de stora kanalerna sänder ju jämt) så plockades signalen upp. Rent och klart. För det bästa av allt - FM-bruset var ett minne blott! Inte ett enda halvinställd station, inte en tillstymmelse till brus så långt örat kunde nå! CD-klart ljud!

Jag älskade DAB. Och vande mig.

Och när jag nu flyttade tillbaka till Sverige så försökte jag ställa in de svenska kanalerna. Ja, alltså, kanalen... Det visade sig nämligen att trots att jag bor i Stockholm så fanns knappt en enda kanal att tillgå via DAB-tekniken! Jag fick tag på P1 et c men av reklamkanalerna stod det kanalnamn (Rix, Bandit...) men kanalen var tyst som graven. Fick till slut in, tror det var Lugna Favoriter... ja, och så kan man ju inte ha det. Framförallt inte som jag upptäckt att bara "Star FM" spelar musik jag gillar i längre stunder.

Så jag sitter nu här med min fina, snygga stereo och lyssnar på FM igen. Brus och allt. Visst, man kan ju låtsas att det är en nostalgisk tripp a la lyssna på LP, men det är inte vad jag vill ha. Det är inte DAB. Och nu låter jag säkert som en bortskämd snobb, men:

Ropen skalla - DAB till alla!

No comments: