28 December 2005

Fragor & Svar om Skottland

Under julsemestern i Sverige har folk frågat mig om min tillvaro i Skottland. Jag tror nästan det är på sin plats att svara på de vanligaste frågorna, en gång för alla.

Q: Är det sant att det finns många rödhåriga i Skottland?
A: Ja. Men precis som med blondiner i Sverige så är inte alla rödhåriga och dessutom finns det fyrtioelva olika nyanser. Min favorit måste bara vara "Strawberry blonde", hur fasen ser jordgubbsblont ut???

Q: Är det vanligt att männen springer runt i kilt?
A: På landskamper i rugby och fotboll - jajamän. På bröllop - jajamän. På examen och andra högtider - jajamän. Då och då ser man någon som går på nattklubb i det också. Enligt några vänner så har det tydligen blivit alltmer populärt och när kändisar började klä sig i kilt för bara ca 5 år sedan så fick det ett tydligt uppsving. Inte mig emot, män i kilt är sexiga!

Q: Är Henrik Larsson fortfarande populär.
A: Henke är ett helgon, han är fortfarande populär. Inte så att svenskar får gratis öl på puben, men hans namn uttalas med respekt. Av alla. Även av Rangers-supportrar.

Q: Ar skottar snala?
A: Absolut inte! Jag upplever dem som valdigt generosa manniskor. Notor delas utan knussel pa restaurang och det ar vanligt att skapa en "chippie" nar man gar pa krogen. Alla lagger en viss summa i en pott och sa koper man drinkar tills potten ar slut och alla bidrar med annu en sedel. Gar man hem till nagon bjuds det generost pa bade mat och dryck. A andra sidan bor jag i Glasgow, vars invanare ar kanda for att vara varma och generosa... Visst hor man om "tajta" slaktingar och ekonomiska manniskor, men de ar nog inte varre an nagra andra. Jag ar ocksa ekonomisk. Skottarna sjalva ser forresten folk fran Aberdeen som snala!

Q: Spelas det sackpipor i tid och otid?
A: Pa turiststraken - ja. De ar inte dummare, skottarna, an att de inser turistvardet i att stalla en sackpipeblasare pa Storgatan. Annars hor man dem mest under nyar, landskamper, brollop och andra festliga tillfallen.

Q: Ar skottar en vildare version av Engelsman?
A: Jisses, den har fragan maste ha baserats pa de historiska vanforestallningarna om skottar! Jag har en kansla av att de berattelserna dessutom harstammar fran England... Nej, de ar inte det minsta vilda! Immuna mot kyla, vad det verkar, men langt mycket trevligare an deras grannar i soder. Det ar min erfarenhet i alla fall.

Q: Regnar det mycket?
A: Bade ja och nej. Antalet dagar med regn ar nog fler an i Stockholm, men nar det regnar i Stockholm sa ar det inte ovanligt att det vraker ner i tre dagar i rad. I Skottland vraker det ner i 20 minuter, sedan ar det uppehall, sedan kommer lite duggregn, sedan kommer sol, sedan kommer ett fint spray.... Och de flesta "regndagar" ar det spray och duggregn och i princip aldrig hela dagen. Forutom under November.

Q: Kan man verkligen ata Haggis?
A: Kan du ata stekt polsa sa kan du ata haggis. Det ar i princip samma sak, fast haggis ar kryddigare. Och godare!

Q: Forstar man vad de sager?
A: De flesta dialekter ar inte sa farliga, men i vissa fall ar det lite som att hora bred skanska pa engelska. Inget att leka med, alltsa. Det tog mig 6 manader innan jag kunde tjuvlyssna pa folk pa bussarna i Glasgow.

Q: Kan man bada i Skottland?
A: Kan och kan... Skottland ar omringat av Atlanten och Nordsjon. Aberdeen har en lang, fin sandstrand, men doppar du tan i vattnet fryser nasan till is. Loch Lomond ar en stor, fin insjo, men ungefar lika varm som Vatten i Sverige... Inte ens de varmaste dagarna om aret ar det skont i vattnet.

Det har ar val fragorna jag kanner att jag fatt mest sedan jag flyttade hit. Det kanske dyker upp fler sa smaningom. Tills dess...

No comments: