8 December 2005

Polis, polis, valdtaktsgris.

Minns ni polismannen i Goteborg som hade sex med en prostituerad i baksatet pa polisbilen? En skotsk polisman stod nyligen atalad for 3 valdtakter och 6 punkter av "sexuell misshandel". (Det ar inte detsamma som sexuellt ofredande. Skotsk definition av valdtakt ar sa snav att vissa delar av sexuell misshandel skulle betraktas som valdtakt i Sverige.) Medan i tjanst sa besokte han kvinnor och mer eller mindre tilltvingade sig sex med dem eller 'arresterade' dem och korde ivag nagonstans dar de fick vara ifred. Det var alltid "socialt utsatta" kvinnor han gav sig pa, sa att hans ord skulle vaga tyngre an deras....

Brotten begicks mellan 1998-2004 sa bevisen var i samsta laget, men chansen att 9 olika kvinnor skulle hitta pa liknande historier ar sma sa... Jag var sa klart nervos for att han anda skulle ga fri, men det gjorde han inte. Juryn insag tack och lov att det ligger nagot i om 9 olika manniskor kommer med liknande vittnesmal. Med i princip bara kvinnornas berattelser som bevis sa falldes han darfor.

Detta ar nagot markvardigt, for i Skottland kravs 2 korroborerande bevis for att en garning ska anses som bevisad. Det ar har Moorov-doktrinen kommer in. Om det galler en serie liknande garningar (som sker utan alltfor stort tidsgap) sa kan 1 vittne fran varje tillfalle racka for att tillsammans korroborera varandra. Den har doktrinen anvands oftast i samband med sexualbrott, just for att det oftast saknas "harda" bevis for vad som hande. Fast det kravs ju forstas att garningsmannen upprepar sig... Bevisen rackte i det har fallet inte for valdtakt, men val for 3 fall av sexuell misshandel (bl a sexuella handlingar med polismannens batong).
Pafoljd meddelas om nagon vecka.

No comments: