27 December 2005

Konsumenttips i mellandagsrean

Megapixlar och slutartider och allsköns teknik. Kamerannonserna kunde lika gärna vara skrivna på grekiska. Så hur gör man då? Jo, man lär sig grekiska förstås!

Säljare är ett släkte som likt ett lejon kastar sig över de svaga medan de starka går dess vassa klor förbi. Går man till en bilhandlare eller datorsäljare och säger "jag förstår ingenting, kan du hjälpa mig, är den här bra?" så har man i princip bett om att bli lurad. Eller i vart fall bli påprackad en betydligt dyrare produkt än den man egentligen behövde.

Hemlighet: Oftast vet inte säljaren ett skvatt om produkten, utöver det som står på etiketten. De har ingen aning om ifall kameran fyller dina krav på klara bilder i regnigt väder, om bilen accelererar lika snabbt på grus som på landsväg eller om batteriet i datorn verkligen kommer hålla lika länge som etiketten visar.

Men de låter självsäkra när de intygar att produkten lever upp till förväntningarna.

Knepet för att inte bli lurad även om du inte vet ett skvatt: Gör som försäljaren, låtsas att du vet allt!

Idag kan man läsa om produkterna på internet innan man går till affären. Ofta kan man bara genom att besöka detaljjättarnas hemsidor få veta mer om produkterna än vad du får veta i butiken. Googlar man sedan på produkten man fastnat för så kan man läsa kundbetyg från USA och produktgranskningar från Tyskland.

Vips kommer du till butiken och vet mer än de tre raderna på etiketten och när du så ställer detaljfrågor (övergripande fakta har du redan hittat på nätet) så tror säljaren att du vet vad du pratar om och att du förstått att 1790-kronors kameran faktiskt fyller dina behov. Alltså finns det ingen anledning för honom att försöka prata in dig på 3995-prylen. Ni båda sparar tid, du sparar pengar och dessutom känner du dig som värsta teknikproffset. Dessutom slipper en blind ta råd från en annan blind, om så klädd i vit skjorta och slips.

Nu ska jag ge mig iväg och köpa den där kameran (Kodak C360) som jag efter mycket jämförande till sist fastnade för.

No comments: