17 August 2010

I moralens gränsland får man en Flashback

I mitt arbete ingår att känna igen narkotiska preparat vid namn och att avgöra vilken 'familj' de tillhör. Heroin är en opiat, LSD en hallucinogen och så vidare.

Men så dyker det upp något märkligt jag aldrig hört talas om; som Propoxifen, Stesolid eller 2C-E. Det är då man vänder sig till kompisen Internet.

Såsom källkritisk jurist vill jag helst hitta svaret i Fass eller på läkemedelverkets sida. Men det gör man inte alltid. Framförallt inte om det snackas om "bromos" eller svampar - eller märkliga förkortningar som 2C-E. Det är inte så att de inte finns, slå upp 2C-E i Google och ni får nästan 8 miljoner(!) träffar, men de etablerade och välrenommerade sidor kommer inte upp först.

Först kommer undergroundsidor som Wikipedia (den kan redigeras av vem som helst och har därför enligt mig tillförlitlighet 1-2 på en tiogradig skala, men kan åtminstone ge en fingervisning hur man kan söka vidare bland etablerade sajter), Drugwiki (wikipedia specialiserat på droger) och Flashback. Framförallt Flashback har blivit ett veritabelt arbetsredskap. Man skulle kunna säga att jag och mina kollegor gjort en revolutionerande upptäckt; på Flashback får man veta allt. Sidan inte bara talar om vilken slags drog jag letat efter utan hur den är uppbyggd kemikaliskt, hur ruset ser ut och varför drogen är botten, livsfarlig eller "sååå 1998".

Sedan kan man i de flesta fall verifiera uppgifterna på någon etablerad sida. Förutom i vissa undantagsfall, då det handlar om så obskyra preparat att knappt en människa förutom undergroundmänniskorna känner till det. Just därför är Flashback en användbar sajt, det känns som att om några vet något om mysko preparat så är det människor på den sidan.

Surfandet i jobbet har gjort mig nyfiken privat. Några kvällar har jag därför surfat runt på Flashback och lärt känna forumet lite bättre. Vilken blandning. De som säger att alla mysko fuffiga tveksamheter hittas där - de har rätt. De som säger att hjälpsamma användarguider och seriösa diskussionsforum finns där - de har också rätt. Det är helt enkelt en salig blandning. Och det är de unika med. Just därför lyfter jag på hatten. Jag tror att det behövs forum som testar moraliska gränser och ifrågasätter etablerade institutioner, ideologier och kanaler. Visst kan jag anse att en del användare går över diverse gränser i olika sammanhang, men på det stora hela fyller Flashback en viktig uppgift. Det håller ordet fritt, åt alla håll. De i mitt tycke mest uppseendeväckande kommentarerna behöver i min mening inte ens kommenteras, är de riktigt extrema så står de bra för sig själva.

Nu ska jag surfa in och kolla diskussionen efter Allsång på Skansen.

Förresten, 2C-E är en hallucinogen. Och ger tydligen en "sjuk mindfuck" och är "inte ens kul".

No comments: