22 August 2010

Rött + Blått = Lila

Min politiska färg är lila. Det är inte bara så att jag känner på mig att mina åsikter korsar blocken kors och tvärs. Nu har jag gjort (ännu) ett test för att se var jag hör hemma, och enligt SVT:s 'kompassen' så är jag, ja, lila. Se själv:


Ja, eller lila förresten, en grönrödblårosa röra snarare. Jag är inte speciellt förvånad över att det var så jämnt mellan dem jag halvt höll med/halvt inte (notera att maxresultatet är 55% samstämmighet), eftersom min ideologi är grå. Grå som i "det behöver inte vara svart eller vitt, höger eller vänster, det kan vara en balans". Fast jag trodde inte att så pass många partier var inblandade! (Skönt i alla fall att se att SD och P hamnade på efterkälken.)  Dessutom måste jag erkänna att vissa saker förvånade mig, rejält till och med.

Miljöpartiet som etta?
Vänsterpartiet som tvåa??
Folkpartiet (numera dummare än KD och SD tillsammans) som trea???
Feministiskt initiativ som fyra!

Jag kan fortsätta, för inte tusan kunde jag ana att KD (detta intoleranta extremkonservativa parti) skulle komma före både M och S - jag trodde väl inte att vi skulle hå nåt gemensamt. Inte heller trodde jag att S skulle komma sist (räknar inte de två sista partierna i diagrammet). Ja, vad gör de ända där bak, förresten? M och V, deras block-kompisar, är ju högst upp i rankingen. Och hela alliansen kommer in däremellan! Är det det som är den rödgröna splittringen kanske...

Hur kan Miljöpartiet och jag vara mest samstämmiga förresten, när jag svarade att jag vill utöka kärnkraften, inte införa snabbgående tåg och inte utöka biltullarna? Och hur kan Folkpartiet komma så långt fram när jag varken ville förbjuda lärare att bära heltäckande slöja eller införa betyg från årskurs 6?

Man skulle kunna tolka resultatet som att jag håller med de flesta, åtminstone till hälften. Man skulle också kunna tolka det som att det egentligen inte är så himla stor skillnad mellan blocken eller partierna.

Jakten på partitillhörighet går vidare.

Resultatet finns här.

No comments: