24 August 2010

Valets Viktigaste Fråga - enligt mig

Blev idag tillfrågad om EN fråga som var den allra viktigaste för mig i valet. Jag måste erkänna att jag blev ställd. Jag insåg att jag helt varit inriktad på helheten. Vet inte hur det är med gemene röstare, men jag väljer inte parti efter EN fråga.

Men när jag nu blev tillfrågad och jag fått de där sekunderna att reda ut tankarna så visade det sig att en fråga faktiskt sköt ut ur mängden ganska direkt. Jag har inte villa, volvo eller vovve, jag har inga ungar i skola och anser inte att jag är tillräckligt insatt i alla komplikationer för att ha en åsikt om huruvida svenska soldater bör befinna sig i Afghanistan eller inte. Däremot är jag direkt påverkad av en sak - arbetsmarknaden.

Min Viktiga Fråga handlar om otrygg arbetsmarknad kontra kreditvärdighet och problemet är beroende av varandra. Arbetsmarknaden har utvecklats i en riktning av oändliga rader vikariat, projektanställningar, tidsbegränsade anställningar och bemanningsföretag. En gång i tiden betydde detta "Tillfälligt Arbete", så inte längre. Idag avlöser vikariaten varandra, tidsbegränsade anställningar förlängs och uthyrningsverksamheten är fortgående.

Dels skulle jag gärna se att detta system förändras så att folk lättare får fast anställning. Det är oerhört svårt för en vikarie att göra långsiktiga planer, det går inte att lova familjen en resa nästa sommar när man inte vet om man har jobb då. Sjukdom och familjeplanering blir ångestladdade katastrofer där man riskerar jobbet och dessutom gör arbetsformen det svårare att komma tillbaka efteråt eftersom man inte har en trygg anställning att återvända till.

Dels skulle jag gärna se en uppdatering hos samtliga samhällsorgan, vilka fortfarande lever i förr-i-tidens samhälle där alla utan fast anställning var opålitliga och otillräkneliga medan dem med fast anställning var trygga guldkalvar. En otrygg arbetsmarknad behöver i sig inte vara fel - förutsatt att företag, institutioner och myndigheter förändrar sättet att bedöma kreditvärdighet et c. Exempelvis anser jag att pant, borgen och beräkning av ekonomi vid a-kassa måste få tjäna som komplement vid sidan av fast anställning. Droppen kom nyligen när jag inte fick köpa en mobil för 3000kr på avbetalning över tre månader för att min anställning var tidsbegränsad - längre än avbetalningsperioden bör tilläggas. Att skaffa bostadsrätt med samma boendekostnad som min hyresrätt är inte heller att tänka på - trots att boendekostnaden vid arbetslöshet skulle uppgå till 1/3 av inkomsten. Jag kan berätta att jag som student levt med betydligt sämre marginaler än så.

Så, detta är min Viktiga Fråga. Vilka jobbar för min sak?

No comments: