2 April 2004

Före min tid

Som jag skrev förut har jag kollat på vårens alla avsnitt av Vänner redan (den enda serie jag följer) och har därmed löst alla band med tv:n. Igår åt jag vid åtta-tiden och kände att jag ville titta på något, men inte på någon film utan något lättsamt. Typ, en tv-serie. Förutom en trist dokumentär och hockey med två lag jag inte gillar så var det tv-serier på resten av kanalerna, men inget som föll i min smak. Jag kände efter och kom fram till att jag kände för Dharma & Greg eller Simpsons. Hur göra...

Jo, jag kopplade såklart upp mig på DC, fick upp en lista på Simpsons och valde två med titlar som lät lovande. Och så åt jag middag till ett schysst avsnitt. Perfekt!

Det var då det slog mig; tänk vad skönt om man alltid kunde göra så här, välja sin egen tv-kväll. Och det var då det slog mig att det inte borde vara omöjligt att ordna. Alla program ligger ju på filer och är kodade, så varför sända dem efter ett fast schema? Här kommer ett förslag på Framtidens TV:

Alla program ligger i en databas, som fylls på vartefter nya program görs; så som i en dator. Sport, nyheter, tecknat, Björnes Magasin, inredning, dokumentärer, sit-coms, serier, dokusåpor, film osv osv. På en "första sida" rekommenderas program sådär som det görs på kanalernas förstasidor på nätet. Det finns en sökmotor där man kan söka efter genre, namn, skådespelare, person (ex Bush, Göran Persson...) etc. Man knappar in koden för det man vill se och - voila.

"Jamen, tv-reklamen som finansierar då?" Jo, den kommer man inte undan såklart, den är inbyggd i programblocket, så CSI avbryts fyra gånger som vanligt. Och medan man söker program kan reklamfilm visas i en liten del av skärmen, t ex överst/underst. De olika kanalerna har också kvar ett slags "Random-funktion", vilket innebär ett förvalt schema på samma sätt som en vanlig tv-kväll. Zapparna kan därmed fortsätta sitt zappande och man kan fortsätta "råka fastna" för någon obskyr dokumentär om trädgårdstomtar som man bara råkade slå på.

Det fina är att man inte behöver passa tv-tider utan kan se på tv när man själv känner för det och har tid, och då se program man själv vill se istället för att slökolla på vad skit som går bara för att inget bra går men man är för trött för att läsa/diska/gå och sova. Tänk att "slippa" missa nyheterna bara för att man umgås med vänner kl 21 utan kan kolla på dem när man kommer hem halv tolv. Eller tänk att så fort man fått ett nytt intresse (t ex hajar) kunna kolla på dokumentärer om det medan järnet är varmt. Och vad underbart att kunna ligga i soffan och titta på Bamse, Kalle Anka och Bumbibjörnana när man är sjuk.

I begränsad omfattning gör jag detta redan idag - min tv är min 15" laptop - så det är bara att inse att jag lever före min tid. När Framtidens TV kommer ska jag damma av min tv också - och börja betala tv-licens.

No comments: